Thursday, 13 September 2012

iPhone 5: Should I get it?

It feels like it was just yesterday that wifey bought me the iPhone 4s. Honestly speaking, I was always been an Android fan. However by possessing an iPhone, my perspective on iOS device has totally changed. I now understand the neatness of closed system (Apple) compared to an open system (eg. Google, Microsoft).

It was almost a year ago when she bought me the iPhone, therefore new iteration of the device is just inevitable. Yesterday Apple has announced iPhone 5.

I once said to my wife that once I have the iPhone 4s, I don't have the urge to upgrade my smartphone anymore. Well, it is true for quite a while because I don't give a second look to any smartphones that has been released, not even Lumia 920, Galaxy Note, or even Galaxy SIII. However since the iPhone 5 launch yesterday, I can't stop myself from reading about it. As if the feel of contentment with my phone is about to crack and crumble. 

These are several new noticeable features that I like about iPhone 5:
  1. Thinner, lighter and brighter.
  2. 4 inch screen (iPhone 5) vs 3.5 inch screen (iPhone 4s)
  3. Faster processor (twice as fast)
  4. Faster wireless and data transfer (LTE and WiFi)
  5. Take pictures while recording video
  6. Panorama pictures
The iPhone 5 is thinner, lighter and the screen is brighter than the iPhone 4s. Brighter screen is very much welcomed. Thinner and lighter however might mean that it is more likelier to be left inside my trousers pockets and went into the washing machine unnoticed. Nauzubillah.

3.5 inch screen is a little bit too small when compared to other gigantic smartphone nowadays. Having half an inch more screen real estate might help a bit for web-surfing and calendars. However, since the iPhone 5 is no wider than the 4s, it does mean that the virtual keyboard won't be any bigger than it currently is. That is a little bit of a bummer, because that is the only reason my wife doesn't want to buy an iPhone (even though her fingers are smaller than mine). 

Faster processor might be a good upgrade for games. However I rather play games on a bigger screen. So this new feature is not important for me. Same with the faster wireless and data transfer. I don't need a fast wireless and data transfer because I don't think my place will have all the requirements for 4G LTE and 5G Wi-Fi. 

The last two features that I like are photography related. Taking pictures while recording video is a nice thing to have and it won't be available for the iPhone 4s. Panorama on the other hand will be available for iPhone 4s. Yippie. With all the features (that I liked) being explained, it is quite clear that there isn't much of a difference between my current iPhone 4s and the iPhone 5. Now, I can calm myself down and convince myself not to buy the new device.

Now I hope that Apple will go from strength to strength and would come out with a better and more groundbreaking iPhone 5s next year. Maybe by that time I won't have any reasons not to upgrade. 

* Further differences between iPhone 5, iPhone 4s and iPhone 4 can be read here. Compare specifications.

Saturday, 8 September 2012

Favourite

Favourite item of all

Minat sangat dengan 'menda' ini sejak terpandang di internet..comel!

Grass bottle drying rack

p/s: Hiasan dapur

Friday, 7 September 2012

Tak sama

Cuba berlaku adil, tapi apakan daya. Sorang bouncer auto, sorang lagi bouncer manual sahaja! Akhirnya dua-dua dalam hayunan llengan mama dan ayahnya jua sebab kesiankan mereka bila tiadanya human touch! :p


Thursday, 6 September 2012

Shopping bila tensi

Sekarang mulai menggilai bajubaju macammacam ini! Ayuh jom bershopping!





KEGEMARAN TERBARU

Itu hari mood shopping muncul dalam diri ini. Semangat lar membeli di kedai dan juga online. Beli lar size yang biasa, size 8. Balik rumah, sudah tidak muat! Terpaksa lar tukar di kedai. Sebaik ada size yang dikehendaki. Sekarang ni, tengah tunggu order yang online sebab alkesahnya sudah membeli size 8. Nanti tak pasal pasal kena return pos dan tukar size. Argh, lecehs!! Harap nya lar size 8 baju itu memang besar sikit, muat elok elok ke, tak perlu la mereturnkan ia. 

Cantik kan blouse semua tu! Rasa cam nak borong semua! Geram.

p/s: pilihan hati River Island dan H&M

Monday, 3 September 2012

Kepulangan sudah

Bonda sudah kepulangan ke Mesia. Huhu. Sedih tapi tahan sangat-sangat. Bonda pun tahan sangat-sangat (tahu lar dia tu, buat macho :p). Sempat lah kami bawa dia makan di luar dan berjalan-jalan di Beaumaris pada hari terakhir dia di sini. Makanya, jadilah jalan terakhir beliau buat masa ni di Wales. Ada rezeki, dia datang lagi.

Sebulan lebih sahaja dia temankan kami di sini. Alhamdulillah, rasa sudah mencukupi dan bonda betul-betul mengajar apa yang patut, menjaga apa yang patut. Lega sangat. Kalau dia duduk lelama, kami jadi terlebih manja lar pulak, asyik bergantung pada bonda. Kena lar belajar berdikari pulak. Bonda pun banyak lagi tugas dia di Mesia. Ayahanda dan adinda sekalian masih perlukan dia. Kesian mereka, beraya tanpa bonda kali ni. Tapi pandai pulak si adik bongsu yang siapkan juadah raya semuanya! Wah, dah besar adik bongcu (memang dah besar, tapi masih anggap dia kecil dan manja). 

Adanya bonda di sini, boleh lar kami pergi keluar kedai berdua-duaan. Tapi, sah-sah lar rushing semacam pergi ke kedai, macam kena kejar dengan harimau lagaknya. Sebabnya, kesiankan bonda jaga twins sosorang. Tapi, kini, serba sedikit kami sudah mulai tenang dan yakin dalam menguruskan twins walaupun terpaksa jaga sosorang ada ketikanya. Saya sudah mulai ke school setelah diberi cuti 2 bulan oleh universiti/supervisor.  Kami bercadang untuk bergilir menjaga AF twins. Pagi saya ke school, dan lewat petang pula giliran encik hubby ke school. Ya Allah, Kau permudahkanlah segalanya buat kami, sebagai ibu bapa, sebagai pelajar. Kuatkan dan tabahkan hati kami dalam melalui semuanya ini. Terangilah hati kami dalam menuntut ilmu Mu ya Allah. Jauhkan lah kami dari sifat kemalasan dan gelap hati. Amin!

AF twins masih lagi menyusu setiap 2 jam pada waktu siang. Bila malam, kekadang setiap 2 jam jugak. Tapi sejak bonda pulang bebaru ni, kekadang tidur AF twins ni boleh lar menjangkau dalam 4 jam pada waktu malamnya. Mama dan ayahnya pun dah kurang penat melampau. Mungkin body dan biological clock pun dah terbiasa tidur yang on off dan beberapa jam sahaja mata terlelap pun rasa cukup. Masa awal-awal dulu, terasa jugak pressure dan tension dan penat melampau. Memang cam zombie jer rasa hari-hari. Tapi alhamdulillah sekarang, energetic jer. Jiran rumah pun kata, 'you dont look exhausted at all'. Best jer dengar. Tapi biasa ah, omputihs memang suka cakap manis. Mata saya tetap macam panda :p

Jom tatapi gambar sewaktu kami di Beaumaris, kampung sebelah Menai Bridge.

Singgah sini nak makan fish n chips, tapi dah berhenti masak katanya. Adei. Coffee dan scones je lar.


 Singgah lar pulak di kedai tepian pantai 

 Singgah posing depan Beaumaris castle

Akhirnya, ada rezeki bonda untuk santap fish and chips Welsh

p/s: musim autumn sudah menghampiri..kali ketiga mengalaminya insyaAllah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...