Wednesday, 18 April 2012

Mak ayah di sini


Sibuk-sibuk. Sibuk melayan mak ayah mertua yang datang berkunjung seketika sebelum melancong ke Ireland bersama anak rakannya. Sempat ke school juga untuk beberapa jam ketika ini untuk donwload data yang sedia ada (bagi lega ini hati)


Mak ayah bawakkan susu dutch lady kotak yang saya teringin. Marvellous gitu!! Hari-hari minum sampai puas :D
Mak tengah buat kek orange yang saya mengidam jugak di saat ini.. So, bye bye school for today :D

p/s: nanti cerita blog akan bersambung kembali jika masa sudah ada

Wednesday, 11 April 2012

Antara cuti terpanjang dan amaran tsunami di Malaysia

Antara public holiday yang terpanjang di UK adalah Easter holiday. Satu lagi adalah Christmas day. Panjang tu sebab beberapa hari termasuk hari minggu. Easter holiday bebaru ini bermula dari Khamis sehingga semalam, Selasa. Jumaat tu merupakan Good Friday, Ahad Easter Sunday dan Monday pula Bank Holiday. 

Bunny  dan telur bercoklat (juga anak ayam) begitu sinonim dengan perayaan Easter
sumber: google

Pertama kali melihat iklan M&S tahun ini, tetiba wujudnya 'pig' untuk perayaan easter, hihik!
*memacam*
sumber: google

Cuti kami? Tidak ke mana-mana. Harap maklum. Tiada mood untuk ke mana-mana. Lagipun, berehat sajalah di rumah sebelum buat eksperimen untuk minggu ini dan juga menanti kehadiran ibu bapa mertua pada minggu hadapan. Saya rasa sejak dua tahun ini, memang kami tidak ke mana-mana berjalan-jalan yang best. Entah lar kenapa. Mungkin organisma saya di lab yang amatlah sayang untuk saya tinggalkan :p (mahal woo setiap ekor tu!!)

Plannya, bila tahun terakhir pengajian ini, barulah kami nak berjalan-jalan merewang-rewang UK/Europe, tapi rezeki membonyot datang, syukur. Maka, fokus pada bonyot dahulu lah, kemudian difikirkan jalan-jalan atau balik Mesia terus :D Tengoklah keadaan dan rezeki.

Tetiba off topik:

Pagi tadi waktu UK, FB 'meriah' dengan status gegaran gempa bumi Acheh yang terasa di banyak tempat di Malaysia. Teringat ibu yang baru sahaja ke Langkawi untuk mesyuarat persatuannya. Hati sudah berdebor! Tiba-tiba dapat sms yang mengatakan ibu dan rakan-rakannya di hotel diberi amaran berjaga-jaga dengan tsunami yang akan melanda pada waktu malamnya. Lagi lah saya di sini berdebor. Tapi jawab tenang sahaja di dalam sms tak tunjukkan ke'debor'an kita (takut ibu makin lagi panik). Rakan-rakannya yang menginap di hotel yang lagi berdekatan dengan pantai diarahkan berpindah ke masjid (tak sure di mana). 

Bila baca blog yang memacam, dikatakan tsunami akan melanda Georgetown pada pukul 9.11pm, Port Dickson 2.10am dan Singapura 7.51am keesokan harinya.  Semoga kita semua terselamat daripada bencana alam, sentiasa dilindungi Allah swt dan diampuni dosa-dosa olehNya. Amin. 

sumber: http://ptwc.weather.gov

Hari ini saya di sekolah, duk asyik refresh utusan online dan juga berita harian online. Tidak ketinggalan membaca status terkini FB kengkawan di Malaysia. Tapi, alhamdulillah, akhirnya amaran tsunami ditarik balik oleh Malaysia lebih kurang pukul 10 malam waktu Malaysia. Hati sedikit tenang.

Kronologi tsunami hari ini, 11 April 2012 (waktu Malaysia)

3.38 pm: Gegaran berskala richter 8.9 magnitud di wilayah barat Bandar Acheh.

Amaran tsunami dikeluarkan di lima wilayah Acheh: Aceh, Sumatra Utara, Sumatra Barat, Bengkulu dan Lampung.

4.28 pm: Gempa susulan dengan magnitud berukuran 6.5 skala richter.

Tiga gegaran susulan (yang paling tinggi berukuran 8.2 magnitud pada skala richter) di utara Sumatera.

6.45 pm: Gempa kuat berukuran 8.8 skala richter di Simuelue, Acheh.

7 pm: Tsunami kecil di pantai Meulaboh dan Sabang di Acheh berukuran 80 centimeter. 

7.52 pm: Gempa susulan berukuran 6.4 skala richter di Acheh.

8.30 pm: Pusat Amaran Tsunami Pasifik AS membatalkan amaran tsunami di Lautan Hindi.

8.45pm: Agensi Meteorologi, Klimatologi dan Geofisik (BMKG) Indonesia menarik balik amaran tsunami mulai jam 7.45 malam waktu Indonesia.

10 pm: Jabatan Meteorologi menarik balik amaran tsunami di Malaysia.

Amaran Tsunami telah dikeluarkan di 28 buah negara termasuklah Indonesia, India, Sri Lanka, Australia, Myanmmar, Thailand, the Maldives, Malaysia, Pakistan, Somalia, Oman, Iran, Banglades, Kenya, Afrika Selatan dan Singapura.

sumber maklumat: utusan online, berita harian online, http://ptwc.weather.gov, bbc news. 

Semoga diri kita semua sentiasa berada di dalam jalan kebenaran dan tidak alpa mengingati, beribadah kepada Yang Maha Esa, amin. 

Doa elak musibah dan bencana: 

Wednesday, 4 April 2012

Mengidam makan sebab mimpi

Alkesahnya, malam semalam saya bermimpi saya menghirup kuah laksa penang yang teramatlah sedap. Seriuslah bila bangun pagi terus terasa teringin nak makan laksa penang. Bertekad nak juga buat ianya yang tak pernah-pernah belajar pun nak buat selama hidup ni.
Lepas tengahari, baru keluar rumah dan dapat lah jumpa laksa kering di kedai cina orang Mesia dan ikan sardin in brine (air garam) dalam tin. Cari-cari resepi, cuba jugak buat dengan harapan biarlah ia menjadi supaya saya tak mengidam lagi teruk. 


Bahan-bahannya:

Sardin (in brine) dalam tin (hancurkan dan guna juga airnya)
Bawang merah dan putih (dikisar)
Cili kering (dikisar)
Asam keping 
Daun kesum
Belacan (saya cuma gunakan serbuk belacan pati Maggi)
Garam, air
Laksa kering - rendam dalam air sejuk sejam, kemudian masak dalam air mendidih 10-12minit, toskan dan basuh dengan air sejuk

Cara-caranya:
1. Masukkan bahan-bahan yang dikisar (bawang, belacan, ikan, cili kering kisar) ke dalam air.
2. Letak asam keping, daun kesum, masak sehingga mendidih. Asam keping letak banyak baru sedap, masam-masam pedas.
3. Jangan letak terlalu banyak air, nanti terlalu cair. 
4. Letak garam secukup rasa.
5. Jeng, jeng, sudah siap kuahnya.

Bahan hiasan yang menyedapkan lagi:
 1. Telur rebus
2. Iceberg lettuce
3. Timun
4. Lada merah
5. Nenas dipotong segitiga
6. Cili padi jika ingin lagi pedas menyengat

Alhamdulillah, mimpi semalam menjadi kenyataan. Alhamdulillah, ada rezeki dapat menghirup kuah laksa sedap (ampun, terpaksa puji diri sendiri).


p/s: teringin kambing bakar pula :p

Monday, 2 April 2012

Tekanan darah tinggi waktu mengandung

Ada appointment dengan midwife Rabu lepas. Dah lama tak jumpa dia sebab cancel appointment yang patutnya 2 minggu sebelum itu, oleh kerana bertindan dengan appointment dengan Liverpool hospital. Tapi kalau jumpa midwife, dia cuma akan dengar heartbeat babies, ambil blood pressure, check urine dan borak-borak kosong kalau ada soalan. So, taklah terkilan sangat kalau tak pergi jumpa dia.

Jumpa kali ini, tetiba midwife naik risau sebab tengok tekanan darah tinggi daripada normal. Dua kali dia ambil blood pressure. tetap tinggi. Dia takut kalau ada tanda-tanda pre-eclampsia. Dia check urine dah awal-awal, tapi katanya tiada protein menandakan tanda awal pre-eclampsia. Dia tanya selalu tak sakit bawah ribs (atas perut) sebelah kanan. Saya selalu jer sakit bila duduk tak betul dan penat sangat. Tapi, sakit yang sekejap-kejap, tak berterusan. Dia tanya, selalu tak ada blurry vission. Saya kata takde la pulak cuma selalu rasa nak pitam bila jalan nak masuk office school pepagi. Dia ambik darah untuk check kandungan iron. Dia check heartbeat babies, alhamdulillah, dalam rate normal.

Akhirnya, dia set upkan satu lagi appointment pada hari Jumaat pula, nak monitor blood pressure dan babies. Dia suruh jumpa di pejabatnya saja, tak perlu di klinik GP. Saya akur. Bila dah tiba pagi Jumaat, midwife lain pula yang check. Dia tengok blood pressure, dia kata sudah kembali normal. Fuhhhh, hati lega. Iron dalam darah pun alhamdulillah normal. Lega saya. Beriya-riya hari sebelum tu saya kurangkan garam dalam makanan, hik. Dia check perut, dia terkejut tengok perut, dia kata macam ada football dalam perut. Aiyoy..saja je dia buat-buat terkejut gitu. Dia kata, kepala baby ke bawah dua-dua orang, tapi possibility mereka akan bergerak lagi. Memula, dia tanya saya, kepala baby kat bawah ke? Erk, tak tahu la plak macam mana nak rasa kepala ke bawah or not. 

Dan midwife mahu jumpa saya lagi minggu ini, hari Rabu kerana masih risaukan saya. 

Waktu tekanan darah tinggi itu hari:
1. saya sakit tekak, tanda-tanda awal demam, tapi suhu badan normal jer kata midwife
2. saya makan kuah lemak kambing malam sebelum tu, tapi tak perlu bagitahu midwife kot.
3. saya fikir banyak pasal experiments sebab tak pergi school sebab badan tak sihat.

Jadinya, mungkinkah itu sebab2 high blood pressure saya. jadinya, saya mahu sihat, rileks2 dan kurangkan daging kambing jika itu lah penyebabnya :p

24 weeks

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...