Wednesday, 28 March 2012

Mengidam macaroons


Alhamdulillah dapat merasa macaroons. Mengidam pun sebab kawan kat sini tetiba update statusnya yang dia tengah 'ngap' macaroons. Iskh, terus macam meleleh air liur. Dia kata dia beli di supermarket Lidl, belakang rumah dia jer. Saya terus suruh si cik abang dari schoolnya belikan. Biasa lar lelaki kalau mencari apa-apa, sure susah nak jumpa kan. Dia round supermarket dua kali, baru la nampak kotak macaroons ini dalam freezer. Fuhhhh, lega hati kita! 

Barisan pertama macaroons dalam gambar tu, dihabiskan oleh cik abang. Haha, boleh? Ala, puan isteri bukan nak banyak sangat, dapat merasa seketul masa tu, dah lega sangat2. Ada rezeki nak memakannya pun syukur sangat. 

Sekarang bila tengok gambar ni tak terasa apa-apa pun. Terasa manis melekat di tekak ada lah. Dah puas makan itu hari. 

p/s: demam hampir melanda sebab terjangkit cik abang .. puh2, larilah kau virus dari rumah ini!!

Friday, 23 March 2012

Resepi udang masak lemak sayur kacang

Helemek, panjangnya nama resepi. Saya rasa itu namanya.

Bahan-bahan: 
Bawang besar mayang
Bawang putih mayang
Udang besar besar, manis manis beberapa ekor
Kunyit
Garam
Sayur kacang buncis
Santan pekat
Lada untuk hiasan jika mahu

Cara-caranya:
1. Udang digaul dengan kunyit dan garam, lalu digoreng garing.
2. Setelah agak garing, masukkan bawang-bawang untuk ditumis bersekali dengan udang tersebut.
3. Setelah bawang wangi dan udang tidaklah hangit mana, masukkan santan pekat dan juga sayur kacang.
4. Agak hampir mendidih, masukkan garam dan gula jika mahu. Udang dah keluarkan air manisnya sepatutnya.
5. Taburkan lada yang dipotong panjang jika mahu untuk nampak keserlahan warna masakan :D

Saya suka masakan ini!! Tapi jarang dimasak di UK ini, kenapa entahnya, bebaru ini sahaja teringat dan teringin.

Resepi udang masak lemak sayur kacang

p/s: resepi yang diajar oleh ibu, yang diajar oleh ibunya.

Wednesday, 21 March 2012

Pecal for him

Sedar tak sedar, tinggal seminggu sahaja lagi kita akan menginjak ke bulan April. Adeh!! Debor!!

Baru-baru ini shopping di supermarket cina di Manchester. Heaven sangat kami bila shopping sini, sebab dapat jumpa sayur kangkung, taugey, kueytiaw basah, tauhu, telur masin, air soya yeos (paling heaven!) dan kek pandan (fulamak!).

Punya lar tamak menguasai diri, kami beli DUA paket kangkung. Orang jakun gitular. Kangkung setakat ini dah masak kangkung masak belacan, nasi goreng kampung dan jugak pecal. Pecal ni tak tahu lar asal masakannya dari mana. Jawakah? Ini memang kegemaran encik suami. Bila bulan puasa, mesti dia mintak buatkan pecal (kat UK ni lar buatkan). Jika di Mesia, bila balik Gombak, kena jugak cari di pasar malam memana yang ada pecal sebab memang wajib dia nak makan. Dapat sekali throughout Ramadhan pun sudah menjadi. Kalau kat sini, bila buat kekadang tu, sayur pecal kami gantikan kangkung dengan bayam sahaja. Kesian kan :P
 
Makanya bebaru ni, ada kangkung, saya pun buatkan pecal untuk dia. Guna kuah kacang yang segera sahaja sebab puan isteri kemalasan :P 
 
Tapi sure tak sure apa yang perlu untuk pecal sebenarnya. Kami letak kangkung, tauhu, taugey, sengkuang dan kacang panjang. Kuah kacang pun tak sure sama ada yang biasa-biasa jer tu atau ada sambal kacang khas untuk pecal. Hantam keromo saja, tapi alhamdulillah..ada rezeki encik suami merasa pecal di negara orang. Saya kurang gemar, maka satu mangkuk besar hanya untuk dia satu orang sahaja :D

Pecal dia

p/s: nak berwordless wednesday kunun.. tapi berwording jugak

Tuesday, 20 March 2012

Spring is officially here

Alhamdulillah, merasa spring lagi untuk tahun ini. Cuaca sejak akhir-akhir ini memang menyamankan. Matahari terik!! Memang seronok menadah vitamin D. Semalam pulang dari school berjalan kaki sambil mengunyah pear, sambil terkengkang-kengkang macam penguin, sambil merasa kenikmatan matahari spring. Nikmat beb setelah semusim winter yang memang gloomy jer cuaca. 

 Tinggal batang sahaja lar nampak gayanya sepanjang musim ini

Yang di luar rumah juga bahagia

Bunga tulips kami dah mekar. Tulips di bathroom kami siap sudah keguguran. Aish, express betul proses mekarnya. Spring baru dirasmikan masuknya hari ini. Terlalu panas lar kot dengan wap panas mandi dan heater. Tulip dapur kami memang saying viva forever dah, pucuk tak menjadi, bebawangnya kecut seribu. Camellia yang ditanam tuan rumah mekar dengan bahagianya. Perasaan kami 'berbunga-bunga' melihat spring keliling rumah kali ini. Tapi itular je la bunga nak dibanggakan pun, rumah tiada tanah :p

Camellia berbunga setelah bertahun

Pokok Camellia dari pandangan bilik

Camellia ini ditanam isteri tuan rumah sebelum kami masuk rumah, setelah dia tahu nama penuh saya ada nama bunga. Dia cukup seronok dan teringin sangat tunjuk bagaimana rupa bunga ini. Dia suruh pergi ke taman bunga, cari bunga ini. Hehe. Kelakar, semangat. Bila tiba kami dapat kunci rumah, maka dengan excitednya dia bagitahu yang dia sudah tanamkan pokok bunga tersebut. Kami tunggu hampir dua tahun, spring kali ini lah baru pokoknya berbunga. Tak sabar nak email beliau dengan gambar sekali. Spring tahun lepas, beriya-riya dia email perihal khabar pokok bunga tu, kecewa dia bila tahu tak berbunga. Dia kata, mungkin matahari tak cukup panas. Kali ini, sure dia sangat-sangat gumbira :p

p/s: lepak kat rumah bosan sampai lebam, sebab nak ke sekolah waktu petang

Saturday, 17 March 2012

I love Mesia!

Malaysia:  4 way carrier
UK: 2 way carrier

Tak tahu sama ada nak beli ke tidak baby carrier. Tapi intai-intai juga harganya. Adik di Mesia sudah membelinya. Hanya RM45. Murah!! Kat sini, yang paling murah £20 (kira-kiranya RM100). Mesia jugok hebak!!! Tapi of course, jenama yang berbeza. Di sini yang berjenama, itu yang mahal dan berbaloi dengan harganya. Malaysia banyak pilihan! 
Orang sibuk shopping di UK, kami mengada-ngada cari di Mesia pula :P

p/s: alah membeli, menang memakai. 

Friday, 16 March 2012

Ketemu pakar untuk kesekian kalinya

Akhirnya dapat temujanji di Liverpool W*omen's Hospital pada pukul 10am kerana nurse di situ kesian kami mengadu menunggu berejam-rejam itu hari dengan perjalanan jauh pulak tu. Memang sunyi jer suasana tempat menunggu pada pukul 10. Tapi kami lar kena bertolak pukul 7.30am dari Bangor. Sebaik siang dah cepat sekarang ni. Pukul 6.30 dah habis waktu Subuh. Kalau awal-awal itu hari, pukul 8 baru habis Subuhnya.

Berbanding tunggu sejam itu hari, kali ini kami hanya perlu menunggu 5 minit sahaja untuk ketemu pakar. Heaven! Appointment pertama awal-awal itu hari berjumpa dengan Prof Neilson dan appointment terakhir ini juga bertemu dengan beliau. Alhamdulillah, Prof meng-confirmkan bahawasanya kali ini adalah appointment terakhir kami dengan Liver*pool Hospital. Beliau kata, beliau tidak nampak sebarang tanda-tanda twin to twin transfusion syndrome dan bayi-bayi pun sedang membesar secara normal. Lega mendengar beliau cakap macam tu, macam orang bagitahu results periksa kita dapat CEMERLANG :p Moga bayi-bayi dalam kandungan ini terus sihat walafiat dan kandungan ini dilindungi olehNya sentiasa. Amin. Beliau pun 'kembali'kan kami ke Bangor Hospital untuk meneruskan check up yang biasa, melainkan jika timbul masalah in the future (nauzubillah), kami akan dirujuk balik kepada Prof ini. 

Kami lega lar sebab tak perlu lah appointment banyak-banyak. Cukup lah jumpa doktor dan midwife sahaja di sini. Nak berulang alik ke Liverpool, lama-lama terasa juga 'mengah'nya (bila dah rasa sakit belakang dan kaki). Tapi alhamdulillah, dapat juga dirawat secara free (berjumpa pakar lagi) di sini. Syukur juga jika memikirkan hal itu.

Unit yang sunyi sepi di pagi hari

Keputusan beliau

Kelegaan kami pada itu hari diraikan dengan bershopping makanan dan barangan babies di Manchester :D (alasan nak rai kunun, padahal memang nak shopping!)

p/s: nak tenaga banyak-banyak untuk kerja lab!!

Thursday, 15 March 2012

Rombongan Cik Kiah Bangor menonton All England

Wah, hari minggu lepas yang teramat lah memenatkan. Tak pernah rasa sesakit, sepenat itu. Suami, saya dan kekawan Melayu Bangor yang saki-baki ini, berjalan-jalan makan angin tengok badminton live di Birmingham. Birmingham tu jauhnya lebih kurang 2 jam setengah daripada tempat kami. Tapi sebabkan nama pun travelling dan jalan-jalan, mana lar ada sangat rehatnya. Masa awal-awal pergi, fuh..badan saya tough (kunun), langsung tak rasa sakit belakang atau sakit apa-apa sepanjang perjalanan pergi. Excited mode lar katakan. 

Pergi ke sana berkonvoi dua kereta, tapi pulangnya berkonvoi 3 kereta. Keluarga penghulu Malaysian Bangor bertolak lewat petang Jumaat berbanding kami - ada dua couple laki bini dan warga bujang dara teruna bertolak pada pagi Jumaat. Target bertolak Jumaat sebab memilih untuk menyaksikan Quarter Final game All England Badminton Championship 2012 pada pukul 2 petang. 

Dah lar duduk dalam kereta 2 jam lebih, sampai-sampai Birmingham berhenti solat di Central Mosque. Lepas tu, dapat makan KFC halal untuk alas perut. Sampai di stadium, duduk jer kat kerusi, dah terlompat-lompat, terkinja-kinja sokong pasukan Malaysia bermain. Kami sempat tengok 2 single game dan bergu campuran pasukan Malaysia. Mak aiii, seronok tak terkata. Tak ingat dah perut yang boyot ini. Naik turun tangga stadium. Orang bangun bersorak, kita pun bangun jugak. Babies dalam perut pun excited bersorak-sorak agaknya, non-stop menendang. Alhamdulillah, everything went well for that day. Kami bermalam di Travelodge Fort Dunlop. Bila tibanya malam, terasa lar jugak penat kaki dan tulang belakang. Tapi disebabkan perut kenyang (dapat makan halal chinese food) dan badan sangatlah keletihan, tidur tak hengat.

 
Awal ketibaan rombongan Cik Kiah ke National Indoor Arena, Birmingham

 
Salah seorang cik kiah di awal game, sebelum tergedik-gedik

 
Game bergu campuran pasukan Harimau Malaya

 
Dinner selepas Chong Wei menang quater final single @ Oodles n'Oodles

 
Teringin peluk panda yang belakang kami :p

 
Chinese fried rice - harga yang amat reasonable, £4.50 untuk sepinggan nasi kiri, £6.50 untuk pinggan nasi kanan

Esoknya, bermula lagi agenda lompat-lompat dan kinja-kinja menyokong semi final: Chong Wei dan bergu campuran (tak ingat nama siapa). Yang seronoknya duduk di seat teratas sekali dalam stadium, sekali dengan Malaysian supporters-berbaju-belang-harimau-malaya (Family di Malaysia tak dapat nampak kami dalam tv sebab duduk paling belakang sekali, keciwa!).  Diberi sponsor belon penepuk tangan free pulak tu oleh Yonex dan Citroen sebab nampak gedik sangat kot. Bawak bekal Subway halal lagi. 3-4 jam kut kami bersorak-sorak dalam stadium. Aduyai..sekali sekala melepas tension gamaknya :P
 
 Di carpark hotel: sebelum bertolak 

Warga Melayu Bangor: Inilah rakan-rakan se'kampung' kami

 Gadis sahaja bergaya: waktu berehat sementara tunggu next game

Di luar stadium: Itu belon tangan yang dapat free daripada Citroen

Akhirnya petang tu, sejurus sahaja habis game bergu campuran Malaysian, kami pun pulang tanpa sempat melihat game terakhir semi final All England 2012, Lin Dan main. As expected Lin Dan menang kan petang tu, berlawan dengan Chong Wei pada final  keesokannya. Bila perjalanan pulang, saya sudah tidak selesa. Sana sini kesakitan dan kepenatan. Sabar banyak-banyak sahaja. Akibatnya lar kan..  nak salahkan siapa. :p 

Sebaik juga kami tak beli tiket final All England. Iyerla, pada finalnya, Chong Wei hanya main separuh game sahaja sebab sakit bahu tersalah tidur. Aduyaiii, kecewa jer. Tapi, dia yang sakit, lagi kesian. Mesti tak tertanggung dah lar tu sampai rela berhentikan game dan sanggup angkat bendera putih sahaja dengan Lin Dan. Kami nantikan Chong Wei di Olimpik pula!

 
Perjalanan pulang:
As usual, rombongan melayu kami singgah di Al-Jazeera, Manchester untuk santapan bersama

 
Baju-belang-harimau-malaya: Saguhati untuk diri sendiri encik suami 
(£10 beli daripada supporters malaysia di dalam stadium, semangat mereka berjualan!)

p/s: Berehat sepuasnya sepulangan dari jalan-jalan tersebut - bangun, tidur, makan, bangun, tidur, makan jer kerja sampai encik suami pun kehairanan :D

Instinct

*entry minggu lepas tapi ter'perap' di draft blog, harap maklum*

Saya kat school. Kelaparan. Babies dah tendang atas bawah, kanan kiri tanda kelaparan. Dah puas makan coklat. Pear yang bawa semalam dah lebam rupanya.  Saya teringin fast food. Beriya-riya suruh suami belikan. Tup tap, baru jer bagitahu apa keinginan saya, rupa-rupanya dia sudah belikan! Bersedia untuk ambil saya dari sekolah dan bawa pulang Star Kebab Cheese Burger sebagai makanan petang. Alamak..heavennya. Memang kuat ar telepati saya kat dia. Baru jer saya rasa teringin, dia dah belikan siap-siap.
Teringin burger McD tapi tiada McD halal di UK. Hanya mampu makan fillet o fish, fries, onion rings and vegetable wraps sahaja di McD UK. 
 
p/s: teringin air gas bersekali dengan burger itu, tapi tahan diri. *banyaknya teringin!*

Monday, 5 March 2012

Baby sleep positioner

Kalau menurut adik yang berkunjung ke expo jualan barangan bayi KLCC bebaru ini, banyak dijual baby sleeping bag. Rupanya macam ini,


Senang dibawa ke mana-mana, siap dengan bantal golek yang sudah melekat dengan tilam.


Kalau di sini, dipanggilnya baby sleep positioner. Tak perasan pula banyak dijual di sini tilam seumpama ini. Saya googlenya pun sebab adik yang bagitahu. Nampak penggunaannya yang praktikal kan, boleh dibawa sewaktu travelling, ringan, dan sudah lengkap, cuma dibuka dan bayi selesa untuk tidur di mana-mana. Tetapi, menurut artikel dari babycenter.com, ianya tidak digalakkan digunakan.



Google images

Is it safe to use a baby sleep positioner?

No. In 2010, the U.S. Food and Drug Administration (FDA) and Consumer Product Safety Commission (CPSC) issued a warning to parents to stop using sleep positioners. 

They cited reports of 12 babies who died when they suffocated in a sleep positioner or between a sleep positioner and the side of a crib or bassinet. There were also dozens of reports of babies who were placed on their back or side in a sleep positioner but found later in a potentially hazardous position in or next to the positioner. 

Google images
The incidents took place over 13 years and involved two types of positioners: flat mats with side bolsters and inclined (wedge) mats with side bolsters. Unfortunately, those positioners and many other types are still sold. None of these positioners is considered safe. For example, sleep positioners that are supposed to keep babies on their back might seem like an effective way to help prevent SIDS or suffocation, but instead they themselves create a hazard. 

The safest sleep environment for a baby, experts say, is a firm, flat mattress with nothing but a fitted sheet on it. Nothing else should be in the bed: no stuffed animals, blankets, pillows, bumpers, or positioners of any kind. The only positioning product that is considered safe is the crib wedge. The crib wedge doesn't touch your baby.

Google images

It goes under one end of the crib mattress, raising the baby's head and torso a bit to ease reflux symptoms or a stuffy nose. A baby sleeping on a mattress raised by a crib wedge might roll down the incline and end up at the bottom of the crib. That's not a safety concern, though, unless there are suffocation hazards in the crib.

Source: Babycenter.com 

p/s: tak tahu macamana nak edit dengan background colour pada setiap gambar dalam entry kali ini

Sunday, 4 March 2012

Surprise party

Kengkawan di sini baru pindah rumah. Dijemputnya warga Mesia yang perempuan sahaja ke rumah mereka untuk housewarming party. Siap ada warna tema baju, sama ada pink or blue. Beriya-riya lar saya cari baju apa yang ada untuk warna pink or blue, disebabkan tiada pink dan bosan dengan kaler blue, maka akhirnya saya pakai baju ada dua-dua kaler. 

 Jemputan mereka

Tup tap, bila sampai rumah diorang tu, tetiba surprisekan saya dengan baby shower party. Uyo. Unsangkarable betul. Padanlar untuk ladies sahaja. Yang anak-anak dara melayu di Bang*or inilah yang buatkan. Rajin! Terkezut ada baby shower sebab awal lagi ni, baru jer masuk 2nd trimester (tak sure pun bila baby shower buat, bukan ke bila dah dekat2 due date..) Diorang kata, takut nanti diri memasing sibuk untuk hari exam di bulan hampir due date saya nanti. Apa-apa pun terharu sangat sebab ada surprise cengginih.

Mereka beriya-riya menghias rumah comel mereka untuk baby shower party ni!! Rumah sewa diorang biru-comel sahaja, tapi meriah! Makanan pun yummylicious walaupun simple sebab kiranya hi-tea. Dapatlar hadiah 'sebeban' dari diorang semua. Memacam ada dalam paket hadiah itu. Alahai, seronok sangat. Perasaan excited diri ini dari siang hari sampai malamnya. Si twins dalam peyut ni tendang sana sini tanda excited juga. Hek!! Moga Allah murahkan rezeki kawan-kawanku ini, dipermudahkan segala urusan mereka. Amin. 

 Simple yet cute!

 Tuan-tuan rumah-yang-nampak biru-ini

Kami-kami sahaja, cuma tiada Kak M sebab dah balik dan R yang merupakan camerawoman
 Siapa tak teruja bila first time dapat hadiah cengginih..syukur2

Si perempuan ini terlebih dos gumbira

Mereka yang baik-hati itu memberi kami stokin2 kaler-kalir (warna-warni), pacifiers (sampai 4 biji!), 4 biji juga botol susu!, changing mats dan juga booties. Comel sangatttt semuanya.

p/s: diorang cakap baby shower dibuat bila dah nampak peyut :P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...