Saturday, 11 February 2012

Terpeleot

Plan untuk hari minggu hari ini untuk berjalan-jalan di high street. Dah lama tak menjenguk Bangor high street. Apa khabar agaknya. Teringin nak bershopping sikit-sikit. Lepas tu teringin makan fish and chip di Llandudno. Sambil shopping sikit-sikit juga kat situ. Mood shopping sudah mari. Tapi.. apakan daya...kita merancang, Dia yang menentukan segalanya :D

Tak dapek ke mana hujung minggu ini kerana cik abang cayang bucuk sudah terseliuh kaki masa main badminton tengahari Jumaat. Mula-mula boleh lagi drive kereta, jalan sikit-sikit. Malamnya dah meraung kesakitan. Tidur dalam keperitan. Esok paginya, kaki sudah tidak boleh pijak lantai. Aduhai! Memandangkan GP (klinik kerajaan) memang ditutup di hari minggu, kami terus sahaja ke A&E Ban*gor Hospital. Itu sahaja pilihan yang ada. Klinik swasta macam tak pernah nampak jer kat bandar ni.

 Gambar berbadminton yang ada dalam simpanan

Kami cuba cari sebarang alat yang boleh jadikan tongkat. Saya nak ampu dia memang tak mampu la kan. Mula-mula guna batang mop, tapi malu lar pulak, bertongkatkan mop bulu-bulu walaupun rupa moden sikit, plastik warna biru. Akhirnya, guna kayu penolak/penarik tingkap yang tuan rumah siapkan untuk buka/tutup tingkap sebab tingkap itu tinggi dan jauh ke depan untuk menolaknya. Boleh lar untuk sementara. Luar rumah kami kan ber-anak tangga. Seksa dan kesian betul nampak dia turun/naik tangga. Aduhai! Saya kena kuatkan diri lar juga sebab hero dah sakit. Nanti sama-sama lemah, susah pulak :p

Tongkat sementara
(dalam komputer, gambar dah ditegakkan, tapi bila upload ke blogspot, tetap senget, iskh)
 
Alhamdulillah, di hospital, doktor mengatakan hanya satu ligamen yang tercedera. Tapi cik abang terdengar 3 kali bunyi 'pop' bila masa terjadi adegan terpeleot itu. Di hospital, mereka buat xray dan alhamdulillah, tiada tulang patah atau retak. Lega sangat. Kalau tidak, siapa nak jadi driver saya, tukang bantu masak saya, tukang basuh baju saya, tukang layan saya :D Syukur sangat bila tiada serius atau kritikal. Cuma dia kena bersara dari badminton buat sementara waktu. Sehari dua sah-sah lar tak boleh berjalan sangat atau drive kereta. Kena cuba pijak kaki yang sakit sambil put on weight sekali dua sehari. Slow-slow supaya ligamen sembuh balik.

Cik abang saya kuat punya.. insyaAllah dia boleh sembuh cepat! Caiyokkk!

p/s: sama-sama tidur tak lena la pulak malam semalam. sorang sakit kaki, sorang memang tidur tak lena.

2 comments:

Hanis MY said...

odaijini to your hubby... huhu takpelah Ada teman tidur tak lena... mmg sakit kalau kaki terseliuh... fara pun take care k...

fara said...

insyaAllah Hanis..tq!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...