Wednesday, 8 February 2012

Menumpang snow di negeri jiran

Cerita Blue Planet bersambung lagi. Setelah kami buat keputusan untuk makan berjemaah di Man*chester, kami pun terus bertolak. Rombongan ke outlet Cheshire Oak dibatalkan sebab masing-masing sudah kelaparan nasi arab :D Sanggup tak mahu shopping kerana makanan! Tapi kami warga Bang*or memang! Kalau ke Manchester, setiap dari kami mesti tak sah kalau tak singgah Al-Ja*zeera restaurant. Semua orang UK pun memang macam itu kot, pasti ke Al Jaz*eera, nasi arabnya mengancam. Rasa sekali, pasti nak lagi DAN lagi. 

 
 nasi arab + ayam panggang + salad 
(tengok gambar ini pun dah terliur-liur teringat, iskh)

Mula-mula di highway dari Blue Planet, hujan memang lebat sangat, kemudian hujan air tukar ke hujan batu, lelama jadi hujan ais. Bila hampir ke destinasi, hujan tersebut bertukar menjadi SNOW yang sangat lebat. Sangat cantik!! Seolah-olah kapas berterbangan dari langit.  Tapi ini kapas molekul kristal lar kan. 

Sebelum ke tempat makan, kami singgah dulu di Masjid Manchester. Kami main snow dulu puas-puas dulu di kawasan masjid sebab tahu pasti kampung Ba*ngor kami tidak akan ada snow. Ramalan cuaca sudah kata, snow hanya turun di kawasan England, tidak disebut langsung Wales. Yer, Chester, Manchester sudah masuk kawasan England. Memang suhu/cuaca antara Wales dan England jauh bezanya. Lebat turunnya. Sekejap sahaja, tanah sudah lembut-lembut dijejak sebab penuh snow.  Alahai seronoknya. Ada juga peluang merasai snow pada winter 2011/2012 walaupun hanya beberapa ketika. Tapi takde lar sempat buat snowman dan golek-golek segala. Cukuplah rasa snow jatuh kat kulit muka. Haks!

 Meriah kawasan masjid dengan bendera warna-warni

 Di tepi jalan besar

 Sesudah solat, muka bersinar-sinar sebab 'snow-excitement'


Tak habis lagi itu bergambar di tempat yang sama berulang-ulang kali. Serius memang tak puas.
 Kami orang Bangor yang jakun

Mereka, anak-anak dara ini kata, jalan ini macam suasana winter sonata.

Sesudah bergambar, solat jamak, akhirnya kami pergi makan. Sesudah makan aja, snow pun sudah berhenti turun, jalan yang sibuk pun sudah licin sebab snow dah cair, dijejak-jejak dan tukar menjadi ais. Sekejap sahaja. Setelah shopping barang-barang groceries halal (ayam, daging, nugget and others) dan segala yang susah-dapat-di-B*angor, kami pun pulang ke Wales.  Sah-sah, sampai di B*angor, hanyalah hujan air :D Tapiii...

Home Sweet Home jua!!

p/s: sesetengah gambar di'culik' dari album kawan, credit banyakkkkkkk to tuan gambo :D

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...