Tuesday, 7 February 2012

Lawatan berilmiah ke Blue Planet

Walaupun komuniti Melayu yang menyikit di tempat kami, tetapi aktiviti society tetap diadakan dengan mengadakan rombongan cik kiah ke Blue P*lanet A*quarium. Tempatnya di Chester, kira-kira 2 jam dari tempat kami. Semangatttt tuuu. Agak kecewa ke aquaria ni, sebab rasanya Malaysia lagi hebat dengan A*quaria KLCC. Kunun kata ada coral cave, tapi sikittttttt bebenor dan nampak tipu! Tiada pun soft corals, hard corals pun colour bright semacam, macam diwarna cat. Boleh? Ikan clownfish (nemo nama glamernya) berenang ramai-ramai dalam aquarium tetapi sea anemone tak sebanyak ikan yang ada. Kesian mereka. Tiada tempat bermain-main sangat. Ops, kutuk lebey pulak. Itu jer saya tak puas hati. Tetapi yang lainnya menarik aja. Asyik pergi shopping aja, baiklah buat lawatan berilmiah pula.Yang penting, kami ramai-ramai suka keluar beramai-ramai, rasa kemesraan!
Di pintu masuk, cameraman Blue Planet ambilkan gambar. Kemudian bila di kedai souvenir, gambar kami dijadikan buku Blue Planet dengan beberapa keping gambar kami yang diedit background. Cantik!! Tapi GBP12. Alahai, kami tak beli, kawan beli, maka dia pun upload kan digital version gambar ini di FB. Lalu, saya pun me'minjam'nya untuk diletakkan di blog :p  

 
 Ikan tropika dengan awek tropiks
 Entah apa lar ekspresi. Dalam balang bulat ni ada katak kecik sangat, bercorak sangat, colourful sangat, tapi beracun. Yang cantik itulah yang bahaya. Tak dapat ambil gambar katak sebab balang ini berkabus.
 Spesies ikan flowerhorn?
Ikan palaice @ ikan sebelah. Ikan ni antara salah satu pilihan kalau di restoran fish and chips di sini.Kalau kena masakannya, sedap lembut. Tapi kekadang, terasa hanyirnya.
Inilah coral cave yang saya kutuk-kutuk tadi tu. Itu sahaja corals yang ada. Warnanya yang begitu plastik :P Intai-intai lar jugak coral fishes yang ada.


Pertunjukan memberi makan ikan. Kami harapkan mereka berdua memberi ikan yu makan tapi mereka kata ikan yu dah makan minggu lepas. Ikan yu cuma diberi makan sekali dalam seminggu dua. Alahai, gitu pulak. Cuma kelihatan mereka memberi makan si ikan-ikan pari. Terus disumbatnya makanan ke dalam mulut ikan, memang dah terlebih 'manja' sebab dah terlalu biasa di dalam kurungan.
Berkenan dengan corak ikan ini. Macam corak canting batik.
Underwater tunnelnya yang suram. Terpesona dengan ikan yu seekor itu sahaja. 
Clown fish yang banyak sangat! Cantik sangat!
Kalau di Aquaria, adanya sesi pegang starfish tapi di sini kita boleh rasa pegang ikan pari. Ikan pari itu sangat jinak. Terlalu beradaptasi dengan kehadiran manusia yang mengusapnya. Pantang diketuk-ketuk air, ikan pari itu akan timbul di permukaan dan pergi ke arah kita. Manja!!
Lawatan kami berakhir dengan sesi membeli-belah di kedai souvenir. Keluar sahaja waktu daripada Blue Planet Aquarium, sudah waktu tengahari. Cuaca pula sangat lah sejuk dan hujan batu pula yang sangat lebat. Jalannya memang dari awal kami sampai sudah berais, takut betul nak jalan, licin. Aktiviti beramai-ramai diteruskan lagi pada hari tersebut dengan makan berjemaah di Manchester, yang jauhnya lebih kurang setengah jam lagi Chester.

Cerita akan bersambung di episod seterusnya ;)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...