Thursday, 16 February 2012

Emosi sendiri


Memalam memang tidur tak lena sejak pertengahan first trimester. Asyik terjaga tak boleh tidur balik. Terkedip-kedip mata berejam kekadang, siang hari rasanya penat. 

Apabila siang hari penat mata sedia ada kuyu, makin kuyu. Penat kerna mengantuk sebab tidur malam tak cukup. Buat kerja sekolah pun tidak bermaya. Asyik rasa nak tidur. Tapi tidur siang mana puas. Nak refresh diri dengan coffee, tapi tahan diri tak mahu ambil sebarang kafein. 

Bila penat, nak makan pun tak selera. Walau tak selera, tapi perut berkeroncong, minta diisi. Tapi penat nak masak. Encik suami offer nak tolong pun Puan isteri degil tak nak bagi. Nak juga masak sendiri. Bila dah lapar dan penat, emosi pun tak betul. Moody memanjang. Orang kata a hungry man is an angry man. Facebook buat hal/tak mahu upload gambar pun marah membebel panjang-panjang, macam facebook tu manusia. Yang penat dengar mestilah encik suami. 

Aish, baby sudah marah!
google pics

Apabila dah emosional tak betul, Encik Otak pun letih melayan  Puan Emosi. Tapi bila Puan Perut dah diisi makanan, kenikmatan terasa, terus emosi kembali ceria, otak pun kembali stabil. Amacam, kena rajin makan la jawabnya. Tidur tak cukup pun tak apa lah, asal kena makan! Sebab takut beremosi yang menganggu fizikal badan jadi lemah yang memang sedia ada lemahnya. Oh ya, bila emosi tak stabil, boleh juga diatasi dengan ber-online shopping!! Kenikmatan yang best sangat, perut lapar pun jadi kenyang. 

Shopping + smiley face

Bila bagitahu midwife yang tidur tak lena, makan tak selera, dia kata biasa lah tu untuk si ibu mengandung. Timbang berat, dia tengok naik. Dia pun kata, everything is progressing well. Sekian, terima kasih.

p/s: bukan..bukan..bukan mengeluh. cuma motivasi diri supaya lebih kuat! caiyok!! :D

2 comments:

Mixed-family in da house.... said...

itulah hikmah bakal ibu.....sabar yer.....persediaan utk menghadapi dunia baru yg tidak akan cukup tidur....huhuhuhuhu

fara said...

itula..insyaAllah hati sabar dan tabah menghadapi keadaan baru ni. tq!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...