Friday, 10 February 2012

Appointment terbaru

Pertengahan minggu bebaru ini pergi check up untuk ke berapa kali entahnya, sudah terlupa. Ada check-up (tiga kali scan biasa2 tuu) dengan hospital daerah sendiri, check-up dengan midwife (dengan midwife borak dan tanya-tanya khabar sahaja) dan check-up dengan pakar. Yang kerap adalah pemeriksaan dengan pakar sebab untuk mengetahui keadaan kesihatan kembar yang sedetailnya. Rasanya tiada pakar di daerah kami ini, sebab itulah kena ke negeri sebelah, jumpa pakar di Liver*pool Women's Hospital. Tapi nanti kemudian, kami kena berjumpa dengan consultant di hospital sini lak, untuk nasihat lebih lanjut pasal multiple pregnancy. Consultation itu asing dengan scan check up di hospital sini. Kalau disekalikan kan senang..

Ha..yang nak cerita, check up di Liver*pool minggu ini. Appointment jam 11am, tapi menunggu untuk pemeriksaan sejam lebih!!! Aish, sama jer di mana-mana hospital biasa, kan. Kami dah sampai 5minit sebelum pukul 11. Bertolak dari rumah seawal 8 pagi. Sejuk!! Tak biasa keluar pepagi lar katakan. :P 

 Sejuk betul Liver*pool berbanding kampung kami, tak tahan! 
Di pintu masuk hospital

Bila sudah hampir sejam menunggu, cik abang yang buat-buat tenang (padahal hati bergolak kegeraman), pergi bertanya dengan makcik kaunter. Makcik kaunter pun tolong tengokkan doktor pakar kami. Katanya doktor pakar sedang check patient yang ada kes yang tak sangka habis lambat. Tunggu lah kami another 15 minit kot. Masa bagitahu tu, makcik kaunter offer kami minuman. Tapi air kosong je lar. Saya taknak. Saya nak makan! :D Cik abang pergilah mencari makanan alas perut. Dapat habiskan coklat Twix sementara menunggu tu. Kenyang sikit terasa. Kemudiannya, tibalah giliran pemeriksaan kami.

Akhirnya, bukan lah berjumpa doktor pakar pun, berjumpa dengan nurse biasa. Pulak dah. Tak apa lah, terima saja. Nurse cuma check kandungan amnion fluid (takut ianya terlalu berlebihan, menunjukkan tandanya twin to twin transfusion syndrome - TTTS). Dia check pula size anggota bayi-bayi - measure kepala, tangan, kaki, ukur lilit abdomen). Alhamdulillah, tiada tanda-tanda TTTS, minta kandungan ini dijauhkan dari syndrome yang disebut tu dan masalah-masalah lain, amin. Size dua-dua hero lebih kurang sama. Bila ada TTTS, salah seorang bayi akan terlalu kecil kerana tak cukup nutrient, salah seorang bayi yang terlebih ambil dari uri yang sama. Disebabkan kembar kami memang berkongsi placenta yang sama, itu yang nak dicheck setiap 2 minggu selepas ini sampailah kandungan berusia 24 minggu. Tak sure gak apa lagi tanda-tanda TTTS, nurse dan pakar cuma bagitahu pasal amnion fluid dan juga size mereka.


Gambar terbaru mereka. Seorang melintang dengan kepala di sebelah kanan, seorang lagi baring dengan kepalanya di kiri. Tengok tanda 'heartshape' biru tu, itu kepala si twin 2 yang berada di atas twin 1. Akan dinamakan twin 1 bila bayi tersebut duduk di bahagian bawah, twin 2 sebaliknya. Mungkin sahaja kedua-dua kembar ini akan bertukar tempat katanya nurse. 

Hari kami di Liver*pool berakhir dengan makan tengahari di Nandos. The nearest halal nandos yang ada di sini. Yummy. Favourite betul kami dengan Nandos. Kalau di Mesia, tiap bulan balik kampung KL sebab nak makan Nandos. Kat sini, kami ke negeri sebelah saja lar kalau teringin.  Kalau teringin biasa-biasa, ditahan aja teringin itu sebab jauh, tak sanggup :p

 
 Puan blogger dah kepenatan dan kelaparan

Sekian, terima kasih :D

3 comments:

Hanis MY said...

Auwww I like this entry, akhirnya boleh tgk jg bby bumps fara dn tgk twins... Soo adorable,comel je yg srg dudukatas perut yg srg lg, interesting.sgt! Uwaa bestnya ada nandos halal... Our fav jgk tu! Balik nnti leh g mkn sesama...heh...

fara said...

hehe..itu lar, comel. gelak2 nurse bila tengok diorang masa tu. ala..takpe ar, korang ada sushi/tempura yang lagi best-best kat sana. makan puas-puas sebelum balik mesia. :D

Chekgu Azrine said...

Tahniah sbb bkl dpt kembar..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...