Friday, 28 January 2011

INTRUDER ALERT!


Petang semalam, duk asyik mengadap komputer di dalam bilik siswazah, tetiba ada satu orang kunun cam 'serbu' masuk. Takut lah saya sebab saya sosorang. Kawan sebilik perempuan ada kursus di St.Andrews sepanjang minggu. Kawan sebilik lelaki pula memang lebih suka membuat 'writing'nya di rumah, lebih rajin katanya. Memang sengaja saya biarkan pintu bilik kami tidak berkunci, memang kebiasaan begitu.

Saya sangkakan orang itu salah bilik tapi mukanya bukan seperti seorang pelajar. So, saya anggap dia pekerja la apa-apa di fakulti kami ini (mungkin baiki tandas ke, baiki elektrik ke, check paip gas ke). Memacam jer ada kekadang tu.

Seketika kemudian (15-20 min), dia buat-buat salah bilik lagi, tergopoh-gopoh membuka pintu, jenguk kepala, buat-buat hairan, blah. Kedengaran dia ke bilik lain pula. Tapi biasanya di lorong bilik kami tersebut, hanya bilik kami berpenghuni, yang lain cuma lab yang jarang-jarang digunakan. Memang sunyi dan hening jer lorong bilik kami jika dah lewat petang atau hari cuti.

Aih, kali ketiga dia cuba lagi macam tu, saya pun dengan garangnya 'YES??'. Dia kata sorry. Saya dah berdebar kecut perut. Bayangkan pelbagai. Tetiba dia serbu terus masuk, macamana? Dah lah saya sosorang. Dah lah bilik kami ini tidak ada jiran tetangga. Paling dekat, orang di tingkat atas. Ayoyo ma! Kemudian, saya mengunci pintu.

Semalam petang juga, sejam kemudian (sewaktu saya sudah pulang rumah) dapat email daripada pihak sekolah kami yang bertajuk 'INTRUDER ALERT!'

Hi everyone,

The School has been 'visited' by an intruder today who seemed intent on trying door handles and generally nosing around the buildings. We have no idea if this was a 'one-off' or part of a preliminary look around to see what's here.

Please make sure to keep your offices/labs etc locked when you're not there and overnight.

If you see someone suspicious in the School DO NOT approach them on your own. Please
ring 2795 and ask for Security. If two (or more!) people wish to approach a stranger and ask if they need help then this is considered a safe way to handle the situation.

Thanks, David
Aduhai, memang orang asing yang pelik. Entah-entah cubaan mencuri jika tiada siapa di bilik kot. Memang bilik di sini kebanyakan tidak berkunci jika hanya ke tandas atau ke pejabat atas atau memana yang dekat. Takuuuuuuuuuuut. Sebaik tiada apa yang berlaku.

Fuh!

Meja saya di sebelah/belakang pintu

Thursday, 27 January 2011

Kitchen

My dream at this moment..adalah..ialah..teringin..wishing...to have a white (everything must be white) kitchen. Bestnya. Ala-ala English style. Ala-ala buruk style tapi vogue. A kitchen with a vintage style. Simple but look elegant in its own way.

Kalau putih berseri, yang kecil nampak besar. Tapi kalau putih berseri, tahu-tahu je lar masakan kita, minyak sana minyak sini, goreng sini percik sana..aishhhhh. Tak dapat bayangkan kekotoran setelah masak banyak-banyak kali. Yang putih lelama jadi kuning tak?

Tapi.. kalau nak, seribu daya (bersih gaban-gaban tiap kali guna), kalau tak mahu, seribu dalih (iyoler, tak larat nak maintain kot?)
Nampaknya kalau camtu, kena buat dry and wet kitchen lar. Tapi kalau ada rumah besar, boleh lar ada dua tempat. Kalauuuu...

Kalau kitchen sekangkang kera, bolehkah menggunakan design seperti di bawah ini?

Wah..ini mewah!



Vintage style

What I meant with ala-ala buruk tapi vogue

Siap ada chandelliar tuuu, habis minyak melekat celah2 lampu :p

Sedikit cantik

Very sweet!

Dream what you want to dream, that's the beauty of mind

p/s: tetiba sahaja teringin dapur cantik!

Encik google, terima kasih kerana share gambar!

Sayu

Sayu jer tengok videoklip ini sempena Tahun Baru Cina, iklan Petronas. Teringat ingat ayahanda bonda di kampung halaman. I miss my family in Ganu and Gombak! Uwak.



p/s: Bila teringat, doa saja ku titipkan buat mereka nun jauh di sana

Tuesday, 25 January 2011

AzrulFara Visitors

I've been looking through the statistics of our blog visitors, and found out that yesterday alone, we have 40 something visitors. We don't fully advertise our blog through Facebook or Twitter, but visitors do come in. Fara's posts usually having more comments than mine, maybe because she is more able to touch others' hearts with her writing, while mine... were just bland and full of techie mumbo jumbos.

Well, I would like to bring all of our readers around and look at our vastly diverse blog visitors. Top 2 of the countries are Malaysia (of course), UK (of course). The third one is the USA, maybe with 307 million population, 63 people might accidentally stumbled upon our website and surfed away in a split second.

The list followed with Philippines (?), Indonesia (similar language?), Japan (Hanasakura?), Italy (?), Denmark (KelateCopenhagen?), Satellite Provider (E.T.?), Bulgaria (Bro John?), India (Mahatma Ghandi?), Thailand (?). Well... as you can see, the list goes on and on with places around the globe. I wonder what do they think about our blog? Can they read and understand them at all?

Sometimes I feel a little bit happy if our blog has served the readers well. What ever it is... Welcome, Marhaban, Youkoso, Selamat Datang, Mabuhai, Benvenuti, Velkommen, Svagata, Yindī t̂xnrạb, ....

Monday, 24 January 2011

Fussili salmon dengan sos krim putih

Di suatu petang hari sekolah yang hening, encik suami mohon untuk makan pasta.

Isteri : Pasta straight ke kerinting?
Suami : Kerinting.
Isteri : Kuah pasta merah ke putih?
Suami : Putih.
Isteri : Isi daging kisar ke salmon ke udang?
Suami : Salmon.
Isteri : Orait, 'begheh'!

Pasta straight ke kerinting ?
sumber: wikimedia.org

Makanya, si isteri jelas dengan apa yang suami tercayam inginkan, fussili bersama salmon dimasak dengan creamy white sauce. Si isteri belek resepi di internet itu dan ini dan cuba gabungkan supaya tercipta resepi mudah. Tapi nampaknya tidak semudah mana kerana white sauce segera (dalam botol) tiada dalam simpanan stok makanan. Maka, terciptalah:

Bahan-bahannya:
Pasta (fussili atau spagetti)
Olive Oil
Mentega
Susu
Tepung gandum
Hirisan isi salmon
Bawang putih (yang dipotong dadu)
Garam
White/Black pepper
Mixed Spice (rempah ratus yang diserbukkan)
Nutmeg (tak perlu pun tak apa)

Cara-caranya adalah:

1. Pasta dimasak di dalam periuk berisi air mendidih (letakkan air yang baru dimasak dengan kettle, lagi cepat). Letakkan sedikit garam supaya ianya lebih lemak (menurut Jamie Oliver). Juga sedikit butter atau olive oil supaya ia tidak melekat (menurut pesanan bonda Ganu).

2. Di dalam pan pertama, resepi salmonnya. Susu dimasukkan ke dalam pan, dan letakkan salmon di dalamnya. Sertakan juga sedikit serbuk perasa seperti mixed spice dan white pepper (supaya rasanya diserap ke dalam salmon). Bila salmon dah masak (salmon sudah tidak pink dan susu kering), angkat dan hancurkan sedikit.

3. Di dalam pan kedua, sediakan white sauce. Cairkan butter. Masukkan tepung gandum. (sesudu sudah memadai untuk dua orang makan). Kacau biar sekata. Kemudian masukkan susu sedikit demi sedikit (saya tidak menggunakan sukatan, meng-agak mengikut keadaan).

Saya banyakkan susu apabila keadaan terlalu pekat. Masukkan sedikit black pepper dan garam untuk sedikit rasa. Kacau sehingga betul-betul sebati, tidak cair dan tidak pekat.

4. Akhirnya resepi bagi keseluruhan masakan. Saya tumis bawang putih bersama olive oil. Saya masukkan white sauce tadi, salmon yang telah dihancurkan, pasta yang telah ditoskan dan frozen kacang peas. Tabur garam sesedap rasa, mixed spice, black pepper (jika masih belum rasa) dan secuit serbuk nutmeg.

5. SIAP!

p/s: mohon maaf, resepi saya memang tiada sukatan kerana mengikut bisikan hati :P

Sunday, 23 January 2011

Mendaki Bangor Mountain

Kat KT kami cuma pernah menaiki/daki Bukit Besar. Bukit yang ada tanda 'Allah Selamatkan Terengganu' tu. Penat juga mendaki sampai ke puncak. Memang jalan tar yang curam. Tapi tengok bebudak sekolah rendah dengan penuh tenaga mendakinya. Orang tua pula berlari /jogging mendakinya. Malulah kami yang agak 'remaja' ini. Kami cuma dua kali menaikinya, seterusnya kami cuma berjogging di Pantai Batu Buruk. Lebih landai, lebih rileks. Hehe.

Kat Jepun pula, encik suami mendaki Takao-san. Dia kata memang boleh putus asa lah. Daki bukit yang berejam-rejam, semput tak hingat lah. Tapi kat atas ada kedai makan, katanya.

Kali ini, di bandar ini, di musim peak winter ini (Bulan Januari hingga Mac), kami mendaki Bangor Mountain. Sejuk amat yang mana mulut berasap-asap. Kami mulakan perjalanan lebih kurang 10.30 pagi, dan cuma satu setengah jam kemudian, kami sudah pun pulang.

Tak tinggi sangat tapi pada awalnya memang sangat curam, semput sangat jugalah. Bila sampai saja di puncak, terus terpaku terpesona. Dapat melihat seluruh bandar kecil Bangor dan sebahagian Menai Straits dari atas bukit. Nama sahaja Bangor Mountain tapi sebenarnya ia bukanlah kategori gunung. Ia cuma adalah dataran paling tinggi di bandar Bangor (overlooking lembah Bangor). Bangor membawa maksud benteng (apa yang dibentengkan, tidaklah pula kami mengetahuinya).

Di atas Bangor Mountain tersebut, kami berhenti dari puncak ke puncak. Lebih kurang 3 hentian yang kami terokai. Pada setiap hentian kami tidak berpuas hati dengan pandangan, cuba lagi cari jalan untuk ke puncak tertinggi. Malangnya di puncak tertinggi, pemandangan di tempat tersebut agak mengecewakan. Keadaan yang 'bersepah', mungkin menjadi tempat anak-anak muda berpesta (dengan unggun api segala). Kami tidak langsung mengambil endah perkara tersebut, yang penting tujuan kami adalah:

Terokai dan Fotografi :D

Di atas Bangor Mountain

Bangunan utama universiti kami

Sekolah dia

bandar Bangor

Ops, tak nampak rumah kami dan sekolah si isteri

Kawan yang turut serta

Sudah perjalanan pulang

Tidak kelihatan curam dalam pandangan kamera :p

p/s: Daki gunung yang sebenar, Snowdon Mountain masih belum dilaksanakan

Si kucing



Pada beberapa hari minggu yang lalu, ada kucing mengacau kami. Bukan kami tak suka pada kucing tapi kucing itu mengacau kami. Sedang elok menonton tv aka movie, seekor kucing berada di luar tingkap ruang tamu kami. Mengiau tak tentu hala.

Nak kata kami tengah makan ikan, tidaknya. Nak kata kami tengah masak ikan, tidaknya. Nak kata kami biasa baginya makan atau manjakan ia, tidaknya. Dia kucing orang lain, berkolar merah lagi tu. Siap cakar-cakar tingkap.

Kami biarkan saja ia walaupun kesian teramat sebab tak faham dia nak apa. Kami biarkan ia mencakar-cakar tingkap dan mengiau tanpa henti sampai penat. Akhirnya, kami tutup langsir. Mungkin ia blah selepas itu. Oh, si kucing hitam. Hari minggu berikutnya, si kucing hitam sudah tidak kelihatan lagi.

Mengiau tanpa henti

Cakar tanpa henti

Marahkan kami ke?

Seketika sebelum langsir ditarik

Thursday, 20 January 2011

Baru tahu

Apa yang baru saya tahu sejak duduk di sini?

1. Saya baru tahu yang UK ini terbahagi kepada England, Wales, Scotland dan Northern Ireland. English, Welsh, Scottish dan Irish. Setiap kawasan itu mempunyai kebudayaan, bahasa, cara mereka tersendiri. Dan cara mereka cakap bahasa omputihs pun memang pelik.

2. Saya baru lebih faham apabila orang cakap omputihs slang British. Kalau tidak, telinga saya hanya biasa dengan bahasa omputihs US, jelas dan mudah difahami. Sekarang, hari-hari dengar omputihs British/English, terasa kekok pula bila mendengar omputihs US bercakap.



3. Bila berjalan, perlu pandang muka omputihs yang kita bertembung. Kekadang mereka suka senyum, say hello dan bercakap mengenai cuaca. Terutamanya warga tua. Terutamanya di kawasan perumahan. Ada jer orang yang tidak bertegur sapa. Ada jer orang yang tidak mesra. Ataupun memang saya bukan muka mesra? :p



4. Bila dah duduk di sini, saya sudah pandai mengawal diri (bersikap cool) apabila bertemu dengan anjing. Kalau tidak, semasa awal-awal sampai, memang mengelak diri habis-habisan daripada si anjing. Kadang-kadang memang anjing mereka bersopan-santun. Kalau yang jenis terlebih kemesraan, saya mengelak diri sedikit dan senyum-senyum. Kalau yang terover dan melampau, encik suami ada sebagai pelindung. Dia memang pandai psycho-kan anjing :D


Kekadang, takut untuk menunjukkan terlalu takut dengan anjing sebab takut tuan mereka tarik muka masam dan menyampah dengan kita. Mereka menatang anjing itu bagaikan anak mereka. Tapi, kebanyakan sudah tahu yang orang bertudung memang elak anjing.

5. Jika cuaca cerah di hari minggu atau hari biasa, memang mereka suka keluar menikmatinya dan berjalan-jalan. Negara ini jarang ada hari cerah. Mereka akan aktif melakukan pelbagai aktiviti riadah (panjat gunung, kayaking, cycling, brisk walking) di hari minggu. Rakan-rakan di sini akan kehairanan jika kita hanya melepak di rumah pada hari minggu.



6. Apabila tibanya Jumaat malam, beramai-ramai mereka berseronak2 di pub dan bermabuk-mabukan.

7. Orang English memang tinggi dan kurus. Orang Welsh pendek dan kurus (kebanyakan)


8. Orang di Bangor ini tidak suka snow.

9. Mereka berdakwah dan mengiklankan aktiviti agama mereka dari pintu ke pintu.

10. Kedai kopi mesti ada pastries, kek, biskut, roti. Semua manis-manis.


Nampaknya itu sahaja idea yang saya terfikir. Mungkin ada tambahan di hari lain.

p/s: Saya kepenatan minda dan tubuh.



Wednesday, 19 January 2011

Wordless Wednesday (Conwy)

Gamestation New Look

I just surfing through my normal sets of websites, and found out that starting from today, Gamestation.co.uk has changed its website appearance dramatically. The company which is now owned by its competitor, Game.co.uk, was previously using almost the same website as Game's.

Gamestation New Look

It is very nice to see such a change, and now the appearance of the website seems a little bit similar to their retail stores. There's a big advertisement on top, with shelves of Pre-Owned and Best Sellers below it. For those who don't know about the store, Gamestation is a little bit darker and more mysterious than Game, so this website will surely represents what Gamestation is all about.

Hurrah to Gamestation... I wonder when will I go and visit them again?

Tuesday, 18 January 2011

Xbox Is Not A Gaming Console

In what could possibly be the easiest interview he's ever had to give, Microsoft CEO Steve Ballmer has taken the time to tell USA Today's Maria Bartiromo that his company is basically great and the Xbox 360 isn't a games console.
Ballmer tells the fragrant Ms Bartiromo that "Xbox isn't a gaming console. Xbox is a family entertainment center. It's a place to socialize. It's a place to watch TV. We have Hulu coming. It's the only system where you are the controller. Your voice, your gestures, your body."

He doesn't stop there though. Under the kind of close questioning usually delivered by a cute kitten wearing a bunny outfit, Ballmer states that, "I think about my own family. My wife used to say, 'No, no, that's the machine the boys use', and now she says, 'Yeah, I want to go watch movies. Let's go play the dance game.'"

There you go, Steve Ballmer's wife likes Xbox 360 with Kinect.

from http://spong.com/article/23541/Steve-Ballmer-Xbox-is-Not-a-Game-Console
What is the matter with Steve Ballmer? Surely this will discourage some hard core gamers ever to buy a Xbox 360 when they're familiarised with 15 years old girl. I guess, hard core gamers don't like to be forced out of the couch either.

Sunday, 16 January 2011

Central London Bus Map

Central London Bus Map

Above is the Central London Bus Map, the map that have been really helpful during several times our stay in London. From here we learn to plan and decide which bus to hop on to and where should we change. It might seem a little bit messy, but it has saved our time and money time and time again. That is why we are sticking the whole bus route up there, in case any of our blog reader wanted to use the map. (These map can be obtain free at any bus and/or tube station in London).

Oyster Card London

Another thing that has saved a lot of our time and money during our stays in London is the Oyster Prepaid Card. This card is to be used as a prepaid card before coming into any buses or tubes that displays the 'Oyster' logo. Buy the card for £3, and topup from as minimal as £5 from the ticket counter. There are also a lot of topup kiosk available in train and tube stations across London. Oyster card is a great way to travel... but sometimes I wonder, can I claim back the unspent monies inside the card if we want to go back home???

Saturday, 15 January 2011

Garfield as Spider-Man

Yes, Andrew Garfield is the next Spider-Man... and I thought Marvel couldn't find anyone worse than Tobey Maguire.

Surprisingly, many are saying that Garfield is the most suitable to play the character as he has many similarities with the comic version of Peter Parker. I never read Spider-Man comic books, so I don't have any grounds to oppose it.

Anyway, the movie reset is said to take Spider-Man back to its high-school life. Hmm, just hope that the reset ain't turn out to be a hi-school summer flicks. Or else it will just waste of time.

With the economy tumbling down right now, I don't think that they will be having a good story and/or script writer. However, we will see how it all goes with the favourite red and blue, friendly neighbourhood Spider-Man!

... nope... not this Garfield ...

Friday, 14 January 2011

Renault F1 To Sing Negaraku?

Starting from 2011, Renault F1 team has sold their shares and the one that bought it is Proton and Lotus. Even though, the team will continue to race using the name Renault with Lotus branding on the back and at the nose tip of 2011 F1 race cars.

They are also saying that Renault F1 has change its... should I say 'nationality' to British because Lotus has been the main stake holder of the racing team after this. If Renault ever win the F1 constructors championship, the song that they will sing is the British anthem followed by rising of the Union Jack. 

..... WAIT A MINUTE! 

How come if Renault win, they are going to sing the British anthem? Because of Lotus? Lotus major stake holder is Proton for crying out loud. The song that they should sing if Renault won 2011 F1 championship is no other than 'Negaraku'. Maybe it is because people don't trust Proton, but what the heck, why should we waste money just to put other country ahead of us?

Sometimes I wonder why Malaysian has to be so involved in F1 racing after all. We have already 2 racing team in the game, and still trying to buy more? Maybe some day Malaysia will own the whole F1 championship and the Prime Minister of Malaysia should be the next Bernie Ecclestone.

In another story, Lotus is lending UK West Midlands Police one of their super car; Lotus Evora. It is a part of a loaning process where the police force will be able to test the car for 2 weeks. 

With 276 bhp, 3.5 liters V6 engine, giving the car 0-60 mph in 4.9 seconds, and the top speed of 162 mph, traffic users will think twice before trying to exceed the speed limit and/or out running the police this time.

The Lotus Exora police car will be active in M5, M6 and M42 for the time being. I hope that Lotus could lend their Evora to Malaysian Royal Police Force... not Exora please :).

Thursday, 13 January 2011

Groceries shopping at Tesco

Sejurus selesai kerja sekolah hari ini, kami ke Tesco untuk membeli-belah barangan dapur. Rasanya sudah agak lama kami tak sakan membeli. Kami kadang-kadang suka memilih hari kerja iaitu di waktu petang atau malam kerana kurang orang. Tapi jika di waktu malam, terima lah nasib kalau banyak barang tidak ada sebab stok baru belum sampai. Biasanya sayur dan juga buah. Kalau waktu pagi, berduyun-duyun orang kejarkan sayur segar dari ladang.

Sebelum sakan membeli, kami singgah di Tesco Cafe untuk pekena kopi dan juga sedikit santapan (macaroni cheese youuuu) bagi mengalas perut (perut betul-betul teralas). Aktiviti petang kami memang suka mengalas perut dengan kopi omputihs. Lepas tu sibuk tak boleh tidur memalam. Siapa suruh minum kopi berkafein lewat-lewat petang ?? Oh ya, kami alas perut sebab takut banyak membeli makanan yang mengarut sebab perut lapar.
Perut lapar + beli + barangan dapur = pembaziran

2 jam meronda Tesco dan pulang dan kembali lapar.

Pencapaian di Tesco: Beli ini sebab saya sebagai chef dapur, ketandusan idea nak bawa apa sebagai bekal ke sekolah. Fajitas segera lar jawabnya.
p/s: Semua barang naik harga. Even recycle bag tesco daripada 9p dah naik jadi 10p.


Suatu hari makan petang/lewat malam di rumah

Wednesday, 12 January 2011

Khidmat hantar buku

(entry 2 hari lepas tapi lupa nak publish, boleh?)

Bangunan sekolah saya jaraknya berkilo-kilo metrico dari bandar Bangor yang menempatkan bangunan utama universiti saya (Main Arts namanya). Ini adalah kerana, sekolah saya perlu berada di tepi laut yang indah permai, iaitu Menai Straits. Makanya, sekolah saya teramatlah jauh dengan perpustakaan utama universiti. Ianya agak sukar jika saya memerlukan sebarang buku rujukan atau ingin menghantarnya.

1. Naik kereta ke Bangor semata-mata dua biji buku kemudian berpatah balik ke Menai, kemudian berpatah balik ke Bangor (encik suami).
2. Menaiki bas yang tambangnya £2 sehala ke Bangor! Itu mahal namanya.
3. Pinjaman diperbaharui saja melalui online atau
4. Menggunakan khidmat jasa baik encik suami untuk menghantarkannya.

Saya pilih pilihan ke tiga dan ke empat. Sekolah encik suami memang berada di tengah-tengah pekan Bangor.

Perjalanan dari Main Arts ke Ocean Science

Maaf, peta yang cinonet.
Penghargaan kepada GoogleMaps


Memang adanya perpustakaan mini di sekolah saya ini. Tapi ketika saya mendaftar sebagai pelajar sini, perpustakaan mini tersebut baru sahaja memindahkan kesemua bahan rujukan ke perpustakaan utama. Apakah? Wujudlah perpustakaan mini yang kosong, hanya ada kerusi meja dan menjadi tempat bersantai sewaktu makan tengahari. Pada awalnya masih ada pustakawan yang menjaganya, tetapi semenjak setengah setahun yang lalu, dia sudah 'menghilangkan diri' (khidmatnya sudah tidak diperlukan lagi). Tapi, dia pun tidak ada tugas (nak duduk sosorang) di perpustakaan sepi tersebut.

Oh, itu bukanlah cerita yang ingin saya kisahkan.

Kisahnya adalah saya hanya boleh meminjam buku melalui email. Kemudian nanti ada pihak perpustakaan akan menghantar ke sekolah sini. Saya tidak tahu semudah itu sehinggalah dua hari lepas :p Sebelum itu, sudah beberapa ketika saya menangguhkan diri untuk mencari sendiri buku-buku tersebut.

Hari ini, mendapat email daripada pihak perpustakaan selepas saya memohon meminjam beberapa buku semalam.
Hi,

These books have now been checked out in your name and will be sent over to Vallen in the reception at Ocean Sciences. They should be available by Wednesday.

Please remember to quote your library card number when you make a request.

Regards,
Marc Duggan.

Oh, saya tidak tahu kena bagi library card number. Tapi, khidmatnya efisyen!

Selingan:
Antara yang menarik mengenai buku:

Pokok jadi kertas



Buku biasa bersaing dengan Kindle


Ayahanda saya berpendapat begini


Kena ingat tu!


Selalu terfikir begini di kedai buku/perpustakaan

p/s: Belilah buku pelajaran dengan duit elaun buku :D
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...