Saturday, 31 July 2010

Peek a Pic


In Conwy, North Wales.
Unique!!

Friday, 30 July 2010

Coffee and tea

Hampir setiap petang kami melepaskan kebosanan selepas school di kedai2 kopi. Konon, macam duduk di kedai mamak. Order secawan kopi untuk encik suami, seteko english tea untuk saya. Sepotong kek untuk saya, seketul scones untuk encik suami. Taktau nak lepaskan kebosanan ke mana. Penat seharian berada di school.. begitulah rutin petang kami di hari biasa. Kekadang setiap hari sampai ada rasa bosannya pulak. Yelar, kat sini, pukul 5/6pm ..semua kedai dah tutup. Yer! semua kedai. Kecuali Tesco 24 jam tu.

Now (baru a few weeks), I'm addicted to green tea and english tea. Green tea pepagi..english tea pepetang. Sungguh nyaman rasa!! Try it everybody. Yang terpengaruh dengan tea sebab kata orang,kata majalah, kata iklan, the tea gives you a calming effect. It does contain theanine..a chemical which can stimulate something2 (am not sure myself) in your body to give you the relaxed mood. Coffee also can make you feel good. But, if it is too much..addicted lar juga. Before this, I memang suka coffee. Segala mak nenek coffee nak mencuba. Eventhough sometimes I do feel the rapid heartbeat, the gagging..after having a certain quantity of strong caffeine..tapi bo layan, minum juga.

Oklar, apehal melalut tang coffee, tea pun taktahu. Jom tengok movie (rutin harian juga tu).

Teabags. Kelakar!!

Itu hari kami ke ibu negara

As promised, lets dengar2 cerita our journey + holiday + work in London. We did sort of a last minute decision to go to London. Yala, tetiba la pulak encik supervisor handsome minta pergi meeting di London. Tetiba la pulak passport encik suami dah nak expired. Tetiba la pulak kengkawan encik suami dari Jepun datang berjalan-jalan di kota L*ondon. Tipu lar tu semua 'tetiba'. Kebetulan semuanya pada satu masa. Kebetulan lar pulak ada orang nak belanja hotel di L*ondon. Alhamdulillah, rezeki kami pada ketika itu. Dah alang-alang meeting di sana, apasalahnya bercuti2 di sana - London tour. But, still.. banyak sangat lagi tempat tak dapat pergi.

Perihal kami di sana:

1) Meeting saya bersama orang zoo. Orang zoo?? Ya, orang zoo yang membela corals di aquarium sana. A coral husbandry expertise. Perjumpaan kami adalah bagi membincangkan perihal pembelian dan pembelaan karang bagi projek saya. He was such a nice helpful guy. Banyak ilmu yang dikongsikan. Rasa lapang minda dan hati. Dapat pulak tiket free London Zoo. Sonot2!! Sonot tengok camels, badak berendam, singa. Rock hopper penguins pun ada, sama macam yang ada di Langkawi Underwater World. Kambing pun ada tau. Tapir malaya kami berlalu pergi jer, tak singgah kat kandangnya. Kunun macam dah kenal lar. Hik.

2) Encik suami membuat passport pun dengan cepat sebab pergi hari Friday, memang sah2 tak ramai orang (kata orang cafe di situ).

3) Makan-makan di kota London. Masya Allah, this is the best-est part. Dapat lar nasi lemak, teh tarik, ikan keli goreng berlada!! dan juga char kuey tiaw yang sudah 6 bulan saya terliur nak makan. dan memacam lagi. Then, makan peking duck (first time merasa) di restoran cina halal. Jakunnya kami kan! :p

4) Jejalan dengan kekawan IC (imperial college) dan jepun mari. Sonot2!!

5)Underground tube yang sangat panas, berhaba, sesak, kurang udara. Basnya yang mudah, banyak, seronok round kota.

Itu sajakah? itu sahaja lar. 4 hari ..terasa seperti ringan seketika beban di kepala. Oh ya, tak dilupakan, bershopping di sana. Tu sah2 meringankan dan menghilangkan tekanan (hanya applicable for woman).

Coral nubbins

He showed me the algae - must keep the tank clean from algae

Dapat tiket free, lawat lar cik unta dan lelain

Lawatan Buckingham Palace - askar2 nak masuk istana

Portobello market - Notting Hill movie was filmed here

Next time, we want to experience London at night

Put aside my dream to ride the London Eye - too many people

Big 'Bang'!

Nampak lazat kan? Memang lazat

His friend brought his favourite

Natural History Museum

Kambing gurun

Imperial College

Teka apa dia?


Dah habis jalan.. back to school lar kan! :D

The End

I see you

Why I couldnt write something for this blog every single day like others.. Malas? Ya mungkin. Tiada story? Tak mungkin. Tak pandai bercerita? Pasti!

Tapi yang pasti, ramai jer pengunjung ke blog ni. Jakarta mari pun ada. Hik! Tersalah masuk blog kot.

Akhir bulan depan, kami akan melalui 1st year progress meeting. Oppp ooo..berdebar kecut perut jantung. Wish us luck !!

Nanti nak cerita.. perjalanan bersebab kami ke London, lawatan sebentar tapi suka Kak Izan, jalan2 tanpa tujuan ke Conwy..bersekali dengan gambar!

Nak siapkan kerja hari ini dulu supaya weekend dapat dilalui dengan tenang gembira.

I see you when I see you. ;)

Di sebalik tirai istana

Wednesday, 28 July 2010

5 Days Forecast



We usually use BBC website as our weather forecast reference. It is not because we support BBC or think that they're superior than any other news agency in the world, it is just because since we are in Cymru, and we do think that British news agency might have a better understanding to their own weather.

With the look at our weather forecast, even though now is supposedly to be summer, there aren't quite any day for us to have a fully sunny day. As you can see, the days are either sunny intervals (which is cloudy) or heavy rain or light rain shower.

This kind of weather usually makes people here stucked in their houses the whole week. No wonder these people really enjoy their sunshine. At a glimpse of sunshine, people here will wear their shortest shorts and t-shirts. (even though the thermometer shows 17c!)

Whatever it is, British should not be too hateful of this weather. After all, this kind of weather is the one that stops the Spanish armada from invading their islands. Hmm... if the weather is not like this hundreds of years ago, I might be writing this post in Spanish... Ola Ola... :)

For those who read this in the countries near the equator, enjoy your sunshine.

Wednesday, 21 July 2010

Xbox 360 4Gb Matte Finish

As I was just surfing the net to find some will to continue my daily research, I stumbled upon a shocking news. (shocking for me at least).

Microsoft has announced their new-er Xbox 360! All of it just after 4 days releasing it's glossy finished 250Gb! This model can be considered as the replacement of their current Xbox 360 arcade.


They say that the new xbox that will release on the 20th August 2010 will have WiFi 802.11n inside the box. That will promise you a faster broadband (if you have an N broadband router of course).

They also say that the 4gb storage is removable too... but still I couldn't imagine how the storage would look like. Sometimes it's just better off using a thumbdrive.

There are also a version of this that are coming together with the KINECT. However it will cost you another 100 quids more. Still its a saving of 20 quids compared to buying KINECT off the shelves, but £100 is a grand amount of money. You can get an Xbox Arcade for that. Now I wonder how Wii was able to make their controller so cheap...

Whatever it is... I do think that this new version is another version of Xbox 360 that I am gonna to skip.

Monday, 19 July 2010

Cloudy & Rainy Week

According to the weather forecast, clouds and rain are coming towards our place this whole week. Seems like this year's short lived summer has met its end.

Without realising, we started to wear our jackets again, and sometimes we even consider whether to turn up the heater in our house. Yes, that is how cold our place has turn out to be.

We've missed several weeks of car boots sales due to the rain, but we don't think that the weather is going to be much better this coming weekend. Argghhh... stay at home we must.

I just miss my healthy walks....

Friday, 16 July 2010

What Day is Today?

Today is the launch day of the new Xbox 360 250GB in UK. A little bit late compared to US and Japan. But as people always say, better late than never.


Thanks to the VAT, the price for this console is way expensive here compared to other part of the world. Guess I have to pass this version too.

-- addition --

I just went to a store to watch this particular console in real life. It is surprisingly small, not as small as a Wii though. The only minus point to the console is that it is not pretty when you put it horizontally, and, the new console also makes the controller seems bulky!

Thursday, 1 July 2010

Effective Researcher course

Alhamdulillah, kami mempunyai peluang untuk mengikuti kursus yang dianjurkan oleh pihak Siswazah universiti. Kurus How to Become an Effective Researcher, dijalankan selama dua hari di Caernarfon, North Wales. Menetap selama 2 hari di Tri*gonos Residential.. tempat yang menyamankan..dikelilingi tasik, gunung, dan sungai kecil. Indah!!

Am I good enough? Have I done enough? Do I understand my supervisor? Am I able to explain to other person about my research? Do I know how to manage my time properly? Soalan2 yang biasa dihadapi oleh pelajar PhD di tahun pertama. Sebab itu kursus ini hanya lah untuk pelajar PhD 6-12 bulan. Terasa berupaya tetapi tak cukup upaya (itu yang dialami secara peribadi). Perlu lebih motivasi dan semangat untuk meneruskan perjalanan yang masih jauh ini. Kursus ini memberikan ceramah, aktiviti secara interaktif dan tugasan berkumpulan. Berinteraksi dengan rakan-rakan senasib yang lain daripada pelbagai displin dan school. Menarik! Perbincangan dari hati ke hati telah berjaya menanamkan keyakinan diri dan menjadikan diri lebih bersemangat. Harus berani berbincang dengan penyelia, sentiasa berbincang mengenai penyelidikan kita bersama2 dengan rakan satu department, memang harus mempunyai pengurusan masa yang baik dan juga cara kerja yang betul untuk menjadi seorang penyelidik yang efektif.

Yang unik, ada satu aktiviti, diberikan kumpulan (3 orang setiap kumpulan) daripada pelbagai research area background, bergabung menjadi satu penyelidikan kolaborasi. Gabungan Law+Marine+Computer.. Uniknya, kami mampu berfikir menghasilkan sesuatu yang logik dan boleh dilaksanakan.

Yang paling menarik, di akhir kursus, setiap dari kami diberi sekeping poskad.. perlu ditulis apa pencapaian yang telah dilakukan pada bulan September 2010, dan ditulis alamat kita di atasnya. Pihak penceramah maklumkan bahawa kita akan terlupa segala apa yang kita telah pelajari sepanjang kursus tersebut, pada bulan-bulan akan datang dan poskad tersebut akan mengingatkan kita dan menyedarkan kita sama ada kita telah mencapai target tahun pertama PhD kita ataupun belum. Let's see!!

Sedikit maklumat yang dicedok daripada jurnal kursus tersebut untuk dikongsi bersama:
(Source: http://cs.anu.edu.au)


Tips in helping us to manage a relationship with our supervisor

  1. Be organised: use your supervisor's time efficiently.
  2. Be honest with your supervisor: tell them about any mistakes you've made.
  3. Tell you supervisor about any difficulties you are having - at an early stage.
  4. Make sure you have formal supervisory meetings, even if you see you supervisor on a daily basis it is important that you have meetings to focus in a strategic way on your PhD.
  5. Be professional: this sometimes means being open to criticm and not taking offence unduly.
  6. Ask your supervisor for their assessment of your progress: do this regularly rather than waiting to be criticised.
  7. Show your enthusiasm: a common complaint of supervisors is that postgraduate researchers aren't as keen as they might be - due to poor communication.
  8. Dont be surprised if you start to know more than your supervisor, who almost certainly has other projects underway and probably spends a lot of time on teaching and administrative duties.
  9. Meet your supervisor's deadlines: be prepared to make allowances if they are unable to meet yours.
(Source: http://cs.anu.edu.au)

Dave - penceramah kami

Aktiviti luar

Tekun

Main lego secara dewasa

Menu vegetarian memang menu utama di penginapan tersebut

Sewaktu salah satu 'game'

Pasangan effective researcher??

Penginapan yang cukup mewah buat kami

p/s: Rakan2 boleh melayari website ini untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara untuk menjadi lebih efektif sebagai seorang penyelidik.


Suasana sekitar penginapan Tri*gonos,

Rooms + dining hall

Anak sungai

Hay field+lake+mountains

Di luar kelas

A garden

p/s: sesekali dapat keluar daripada rutin harian di sekolah/lab..memang rasa puass
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...