Wednesday, 30 June 2010

Dia datang..dengan senyuman

Bersantai di bawah Men*ai Bridge

Berjalan di Garth Pier

Lawatan tidak rasmi ke Bang*or University

Episod kunjungan terhormat rakan lagi.

Dia datang untuk 2 hari.. melawat kami dan juga Kak I sekeluarga.
Dia.. sahabat kami di BTN Ulu Se*pri (menjadi tujuan BTN.. merapatkan silaturahim antara pelajar luar negara) dan dia juga..merupakan sahabat lama Kak I di UM*T. Dunia ini kecil. Aku kenal mung, mung kenal aku. Pi mai, pi mai, tang tuuu jugak. Dia bakal meninggalkan bumi UK tidak lama lagi. Huhu. Hilang sahabat kami sorang lagi. Tiada lagi peneman kami pabila singgah di Manches*ter selepas ini.

Tempat Bang*or dan Men*ai ini kecil, tidak banyak untuk dikunjungi tapi kami cukup puas membawa dia berjalan-jalan. Maaf kerana plan yang tunggang-langgang. Yang penting.. Snow*don dan Men*ai Bridge telah selamat dikunjungi. Tempat-tempat yang WAJIBUN! Garth Pier dan Bangor Uni adalah harus dan juga telah berjaya dilawati. Garth Pi*er dapat melihat pemandangan laut Me*nai, seberang Angle*sey dan juga sebelah Ban*gor, serta gunung Snow*don. Boleh juga menikmati scones terkenal di sini tapi tiada rezeki buat tetamu kami, kedai scones sudah tutup sewaktu kami datang (pukul 4 pm). Sedih. Nak buatkan scones.. tak pandaiii.

Snow*don..kami daki menaiki keretapi arang. Tut tut. Perjalanan sehala memakan masa lebih kurang satu jam. Slow sangat, tapi perlu...bagi menikmati pemandangan gunung yang sungguh menakjubkan! Cantik yang tak dapat digambarkan dengan kata-kata. Subhanallah!! Tinggi sayup orang Ganu kata. Sampai di puncak, kami terketar2 lutut..sebab gerun/gayat tengok kat bawah. Lereng yang berbatu-batu. Orang ramai teramatlah ramai.. dengan anjing yang merewang2 juga (hanya anjing berlesen dibenarkan ke atas gunung), berebut2 kami nak naik ke puncak lagi. 30minit sahaja yang diberikan untuk kami berfoya-foya di atas sana sebelum menaiki keretapi bagi perjalanan turun gunung.

Terima kasih teramat buat sahabat kerana sudi jua untuk mengunjungi kami di sini. Semoga sahabat selamat menjalani bulan2 terakhir di bumi UK dengan jayanya (caiyok2!!) dan semoga persahabatan kita ini akan kekal abadi. Amin.

Hanya gambar dapat menceritakan 'kejadian' berharga ini!

p/s: Oh ya, tak lupa kami hidangkan sahabat puding roti azrulfara. Dia baru nak mintak, kami dah hidangkan. Dia terliur kat FB punya pasal.

Baru sampai dari Manches*ter

Juadah khas - nasi lemak, sambal sotong, ayam goreng berempah

Hari berikut - sambutan hari jadi anak Kak I

Popia - santapan kegemaran


Hari berikutnya - piknik di Llanberis sebelum daki gunung

Daki gunung naik ketapi




Gunung ganang North Wales
Kemuncak gunung pujaan ramai

Kami dah di puncak Snow*donia

Kembali ke stesen

Pemandu

Depa datang..dengan lenggang-lengguknya

Buat julung-julung kalinya, kami menerima tetamu dari Malaysia. Rumah kami juga menerima kunjungan sahabat dari London pada hari yang sama. Seronok sangat!!

Aunty He*len, sahabat lama bondaku .. dari bumi Terengganu .. membuat kunjungan terhormat . Sahabat bonda sewaktu mula bekerja di KT. Aunty He*len kenal diri ini tika masih bayi ngua ngua lagi :D Dia datang bersama ahli keluarganya yang tinggal di Liver*pool (jauh kira2nya 2 jam dari sini). Aunty He*len beriya membawa segala makanan berharga dari bumi Malaysia .. Beriya dia datang untuk menemui kami.. Susah payah bawakkan maggi mee (maggi goreng especially), kari Alagapas, asamjawa A*dabi, perencah nasi goreng.. dan juga senduk nasi (of course kami mintak..susah wo carik kat sini!!). Dia belikan juga kami Mi*lo! :D Dengarnya seperti makanan biasa saja, tapi buat kami di sini, lagi2 di ceruk kampung Wales ini.. sukar untuk kami memperolehinya, tidak seperti di tempat2 lain di UK. Walaupun kunjungannya tidak lama, tapi kami cukup berpuas hati kerna .. kerna.. dapat menghidangkan mereka puding roti azrulfara. :D

Lewat petang itu juga, sahabat sang suami dari Kota London bersama rakan-rakannya menyinggah di teratak kecil kami. Mereka menyewa caravan berdekatan Snow*don Mountain. Setelah penat mendaki gunung Snow*don, kami menjamu mereka pasta simple dan juga puding roti azrulfara. Kami penatkan lagi mereka dengan membawa mereka ke jambatan Me*nai Bridge dan juga tempat nama terpanjang di UK. Thanks you all.. Cya and keep your promise to be our tourist guide in Landeng. :p

Me and them

Aunty He*len on right

Puding roti azrulfara

Tetamu kehormat dari Landeng

Sibuk berjamu

Mercu tanda tempat kami

Suka duka bersama



Makin kenal .. makin sayang

Haha. Cerita amatlah basi sekali lagi.

Terima kasih Azmina atas ucapan di blognya. Cepat jer masa berlalu kan. Diri ini teringat lagi sewaktu saya dan azmina terjumpa dalam toilet di blok lama office kita dan bincang perihal kahwin ini. Haha.
Memang ramai betul yang celebrate ulangtahun perkahwinan pada bulan ini. Yelar, time cuti sekolah pertengahan tahun, senang buat kenduri. Senang bercuti. Cuti sekolah sekali dengan cuti Birthday Agung. Semua ahli keluarga senang untuk hadir.

Kami kini telah mencapai tahun ke-TUTTT (hehe.. buat2 rahsia) di alam perkahwinan kami. Alhamdulillah..syukur sangat padaNya kerana dijadikan kami pasangan buat diri masing-masing, mengecapi kebahagiaan setiap saat kehidupan bersama, melalui segala suka-duka bersama, dikurniakan rezeki yang teramat cukup buat kami berdua. Bersyukur sangat pada Ilahi. Moga segala gaduh-gaduh manja dapat membuatkan kami lagi terasa nikmatnya bahagia. Moga segala tawar-masin masakan suami isteri dapat menambahkan kemanisan dalam kehidupan kami. Moga kami saling kuat dan tabah untuk diri masing-masing dalam mengharungi segala perit jerih PhD ini. Amin. Moga perkahwinan kami ini dirahmati olehNya, dimurahkan rezeki dan dikekalkan bahagia di dunia ini ..dan akhirat nanti. Amin.

Tahun ini kami tak dapat menyambutnya sepertimana yang kami rancangkan. Piknik romantik2 di tepian pantai dengan kek comel, bakul piknik yang belum dirasmikan.. berbagai lar kami plannya. Tapi masa yang tidak mengizinkan. Agenda harian dan mingguan kami penuh dengan perkara lain yang perlu kami dahulukan. Kita tangguh tahun depan yerk cayam? Huhu. Kami cuma dapat bertukar-tukar hadiah. (dapat bear comeil yang diidam-idamkan!! Kanak2 tak saya??) Hik! Oleh kerana tidak dapat berpiknik, kami hanya bersantai di taman bunga (seminggu selepas itu), dan meneruskan hobi kami..iaitu bergambar gedik2 dengan baju annivessary lar kununnya. :p











Tuesday, 29 June 2010

Tolong Kawan Kemas/Pindah



Lori kontena yang ditunggu-tunggu

Kaum wanita di ceruk dapur

Sesi mengangkut dari pagi ke lewat tengahari

Barang yang bakal terperuk di dalam kapal selama sebulan

*cerita sudah basi*

Seronok dan penat tolong kawan pindah. Seronok dapat makan, seronok dapat borak dan seronok tengok lelaki2 gagah mengangkat barang. Tak dapat bayangkan kalau keluarga mereka kena pindah/angkut barang sendiri2. Komuniti Malaysia di sini amat kecil, beberapa keluarga sahaja yang ada, maka acara pindah rumah telah menjadi sebagai acara berkumpul aka gotong-royong aka makan2 sekali setahun kekerapannya.

Pada awal bulan Mei yang lalu, kami bersama-sama menolong Abang A dan Kak P memindahkan barang mereka ke kontena, untuk pulang ke tanahair. *sobsss* Kini mereka telah selamat sampai di bumi Mala*ysia tercinta, menyambung kembali tanggungjawab mereka terhadap negara. Manakala pada akhir Mei pula, warga Mala*ysia di sini bertungkus lumus membantu Abang H dan Kak S pula berpindah rumah. Keadaan yang tidak mengizinkan untuk mereka terus mendiami rumah universiti. Hikmahnya mereka mendapat rumah yang lebih selesa buat mereka sekeluarga.

Sempena pesta mengangkut barang ini, tentunya kaum lelaki telah mengerahkan tenaga dan kudrat untuk mengangkut segala harta benda ke rumah baru atau kontena. Manakala kaum wanita bertungkus lumus menyiapkan juadah makan pagi dan tengahari untuk semua tetamu. Kaum kanak-kanak tidak ketinggalan untuk berkumpul beramai-ramai dan meriuhkan suasana berpindah dengan jerit-pekik, berkejar-kejaran ke sana ke mari (banyaknya kata ganda, kalau cikgu BM tengok ni.. dah potong markah).

Abang A dan Kak P antara keluarga yang terawal pulang pada tahun ini. Beberapa lagi keluargawarga Mala*sia Ban*gor yang akan menyusul mereka selepas ini, pada tahun ini juga. Aduhai.. entah2 kami sahajalar yang tinggal nanti di ceruk kampung Wales ini .. Dengar khabar, negara kita bakal mengurangkan kemasukan pelajar ke negara ini. Huhu!! Dengar khabar, kerajaan UK juga akan meng-hadkan kemasukan orang luar ke negara ini. Lagi lar HUHU!! :P

Troli untuk angkut barang, tapi angkut budak lar plak

Tolak bang..tolak

'Half time' untuk kaum lelaki

Borak+masak+borak+borak

Sesi makan episod 1

Windows 8

Windows 8 is coming to town. But not as early as you might think. It will be on the shelves by 2012. I guess Microsoft considers Windows 7 as a success, and they deserve some more rests from the race.

Microsoft seems to be frustrated when people saying that Apple is having a better OS than theirs. Maybe they think they can win the war with the fruit with their chinese lucky number 8.

Here are some points that the leaked slides shows.


  1. Apps store (to compete with Apple's App Store)
  2. Improved energy efficiency (I don't think so... because the hardwares vary)
  3. Faster startup (Yes... I really need this)
  4. Push button reset (Format your windows with a push of a button... Interesting... considering their system always crash)
  5. Face recognition (Have been implemented by Dell & Microsoft KINECT)
  6. Support of slates (iPad killer!)
  7. Better help and support (errr... you shouldn't have to wait for future release to do that)
  8. Better identity management (.... don't like to use it)
Whatever it is... the best thing for Microsoft to do is to make their Windows a free software. It will automatically kill all their rivals. 

Thursday, 24 June 2010

Who Should Buy a Nikon D5000 Over Nikon D90

Nikon D5000 - Nikon D90

I always browse on the Internet, looking for some clarification saying that D5000 is a good camera, but usually, a lot of people would join the threads and saying that D90 is a better camera, and D5000 is a cut throat version of D90.

Let me help those who is currently undecided on which one to buy. Here are some characteristics that might help.

Get a Nikon D5000 if...

  1. You're accustomed to LCD view in a compact digital camera
  2. You don't have enough money to buy a D90
  3. You like to take pictures of flowers without getting your trousers dirty
  4. You like to take pictures from odd angles
  5. You like to take picture of yourself or with timer settings
Get a Nikon D90 if...
  1. You're pretty sure that you want to be a professional photographer someday
  2. Picture quality is your main consideration (D5000 might have a slightly darker picture than D90)
  3. You have plenty of Nikon AF (without motor) lenses. (D5000 requires a AF-S, HSM or BIM lenses for auto focusing)
I hope the listing helps... Whatever it is... a new version replacing D90 will be out soon.

Wednesday, 23 June 2010

Don't Overspend Your Credit Card


I'm thinking about writing about borrowing. Previously, I thought that it is OK to borrow money, but once I borrow, then only I know the true colours of borrowing. It is like an invisible rope.

It is very tempting to get something you really want just by giving up your name / address / credit card info. People were easily attracted to borrowing by the advertisement and 0% financing mumbo jumbo.

However the will be problem will surfacing afterwards. The amount you borrowed will accumulate, and the fear of not being able to pay them in time will haunt you.

I've read an interesting writing several months ago about realising if you have over-borrowed money. The main criteria is... you are not bothered to look at your credit card statement! (yes the sign is as easy as that). Another sign would be you start to pay the minimum amount of the credit card.

Thankfully, I'm still not afraid to read my credit card statements, and I pay full amount of my credit card. Alhamdulillah.

So, the advice for you out there reading my blog. Don't borrow more than you can afford. Don't borrow money to buy new gadgets, because by the time you're half paid the money you borrowed, new gadgets will be on the stores. Read At-Takathur... and calm your lust for spending with it.

Wednesday, 16 June 2010

New Mac Mini

New Mac Mini. Redesigned.

As I surf the Internet, looking for something new... I found out that Apple is introducing their newly redesigned Mac Mini! Apple seems to be too fast on changing their versions, and with my current pay, I think that I'll never cope up with them.

Even though this is their entry level system, this new design uses the same styling as their current MacBook Pro.... brushed aluminum. It is very simple, and stylish.

It is smaller, thus making it very portable. If only I have two sets of Mac peripherals in my office and at my house. Then I would only need to bring the system inside my bag to and from the office.

Without further ado, this is their lowest spec.

2.4GHz Intel Core 2 Duo
2GB memory
320GB hard drive
8x double-layer SuperDrive
NVIDIA GeForce 320M graphics
Mac OS X Snow Leopard

RRP: £649 (student: £583)

Well... I think I'm gonna pass... I got another project in mind... (wink)

Tuesday, 15 June 2010

New Xbox 360 is on Its Way!

Yeah... Well, the giant Microsoft corp has come up with their new Xbox 360! Yeps... not Xbox 720 as people previously estimated.

I hope that the new version is not a cut cost type, and will run smoothly with nor RROD (Red Ring of Death) which proved to be a PITA in the early version of 360.

And I also hope that it's not just a way to attract people to buy this model just because of how it looks. Following is how the new version looks like. Sleek! (It is a little bit smaller than current Xbox 360)

The new Xbox 360 unveiled
(USA: 24 June $299, UK: 17 July £199)

The picture on the left also include Xbox new way of playing games, the KINECT (or previously known as Project NATAL). With KINECT, players wouldn't need to handle any controller. Their body is their controller!

If the KINECT and the new Xbox 360 works... it surely will make people in Nintendo & Sony restless. The KINECT will work with older version of 360, so whoever owns a 360 now, just buy the add on.

I don't know about the price of the new console and KINECT just yet... but they will surely cut the price of their current console. 

Thats all I know about this new console. We have to wait for today's Sony's and Nintendo's presentation. Playstation 3 Slim Slim with PS Move Squared... or the long awaited Wii HD? or... another KINECTish playmode??
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...