Monday, 22 March 2010

Away


Kami menghirup angin musim bunga Eropah dari 22 hingga 26 Mac 2010. Doakan percutian kami berjalan dengan baik, dan dipermudahkan segala urusan. Amin.

Sunday, 21 March 2010

Buttons blog

Tengok lar side bar blog kami ni. Saya menggatal menambahkan a few cutie things. Satu tu, avatar kain pelekat dan kaftan kami. Cute kan! Avatar versi hari-hari di rumah. (Macam lar pakai kaftan!! hehe). Mr. Suami usaha gigih nak buat tu, saya gigih suruh dia siapkan sebab comel.

Satu lagi cutie thing, bebola kaca ada salji2 tu. Cuba anda click 'shake me'. Macam real!! Suke2!! Sebaik Mr. Suami bagi letak. Yelar kan girly2 thing. Hehe.

Till next time!

Friday, 19 March 2010

Cara di perantauan



Image courtesy of google.co.uk

Cara di sini kami dipaksa bayar council tax. Tetapi kedua-dua kami adalah berstatus pelajar sepenuh masa. Jika tidak dapat dibuktikan kami pelajar, kami perlu membayar council tax sebanyak £300 setakat ini. BANYAK betul!! Separuh lebih daripada elaun belajar saya. Tapi, untuk mengelakkan kena bayar, kami cuma harus mendapatkan 'Attendance Certificate' atau juga dikenali sebagai 'Letter of Confirmation' daripada pihak universiti. Sama sahaja sepertimana surat pengesahan kita pelajar, dokumen yang perlu ada untuk membuka akaun bank di sini. Surat pengesahan tersebut perlu dihantar ke pihak council tax beserta alamat tempat tinggal, sebagai prosedurnya.

Cara di sini lagi setiap wanita di sini wajib melalui pap smear test. Saya mendapat dua surat peringatan digesa melakukan test tersebut. Bukan sebabnya saya tak mahu buat tapi saya buat appointment di tempat yang salah, bukan klinik @ General Practitioner (GP) yang saya daftar. Kalut betul. Sebaik lar sempat lagi buat appointment baru di GP yang betul sebelum diberi peringatan buat kesekian kalinya. Dan semalam saya sudah selesai melakukannya. Sekejap sahaja testnya. Malu tapi harus.

"Saya malu lar!"

Cara di sini - cukup lar dua nama jer, first (family) dan second name. Tapi nama saya ada 6 patah kata. Selalu lar keliru nak guna yang mana (ruang pun tidak mencukupi). Selalu lar susah nak ejakan pada mereka. Selalu lar susah bagi mereka nak menyebutnya. Iskh.

Kat klinik semalam dah betul dia sebut nama saya, tapi saya bagitau nya salah. Mana saya nak paham dia sebut T****u Mohd tu sebagai T****u Mod, instead of Mohamad. Pastinya lagi, dia menyebut dengan pelat sekali.
Saya terlupa saya berada di negara mereka. Saya jawab, 'No, I'm not T****u Mod, I'm Fara'. Nama Fara tak terdaftar pun nama senarai patients mereka. Nama ayah saya jer lar sebagai first name saya. Mana tak pening nurse itu. Nurse tak pening, nurse betul, saya yang pening sebenarnya. Mueheh.

Farah= happiness, Fara = ?

I love Fara. Do you??



Thursday, 18 March 2010

Saat saat bergembira

Kita akan bersua lagi dengan hari minggu. Kejap sangat rasa masa berlalu. Agenda kami ke mana pulak hari minggu nanti? Mungkin akan membuat lawatan ke taman bunga di Anglesey (tak ingat nama apa)! Wah! Spring baru masuk terus pergi taman. Bukannya apa, taman tu boleh masuk free, tengah promotion kot. Apa lagi, taknak lepaskan peluang.

Hari-hari minggu yang lepas, alhamdulillah, rezeki kami murah. Ada jer orang ajak makan. Dapat lar merasa steamboat Kak Yati, nasi ayam Kak Ida dan nasi lemak Kak Yati (lagi). Kak Ida buat doa selamat sempena masuk rumah baru.Kak Yati lak ajak sebab nak kenalkan dengan kawan. Pendek kata, takyah masak di rumah. Bertandang rumah orang aja lar. Semuanya memang superyummylicious!!! Moga rezeki mereka dimurah2kan lagi.

Hari minggu itu hari juga kami ke Garth Pier, saja jalan2. Nak masuk jejalan kat pier tu kena bayar 25pence sorang. Kami asah sikit2 skill mengambil gambar, berenti rehat makan scones (tearoom nya hujung pier), minum tea pada tengahari buta, tetiba kawan telefon mintak tolong dengan Wii. Ape lagi, kami bergegas ke sana, dan main Wii reramai. Seronok2!!

Si pinky girl

Garth Pier, Bangor
seberang sana adalah Anglesey, sebelah sini adalah Bangor,
tengah2nya adalah Menai Straits


Scones yang glamour dan tea

Kami lagi seronok semalam sebab tetiba ada nampak pokok bunga sesat di laman kecil kami. Ternampak bila balik dari school. Ingat lagi bunga daffodil kuning nyelar tu dalam entry sebelum ni? Bunga tu tumbuh di taman kami!! Tetiba muncul. Magis musim spring.

Bunga daffodil di laman kecil kami
(itu tingkap depan rumah kami)

Semua..selamat berhujung minggu. Ayuh tanam bunga??

Wednesday, 17 March 2010

A Page a Day Keeps a Doctor Away??

What have I done! I have set the bar too high this time. My supervisor seems to be happy with my work, and probably would be hoping for the same quality of paper this week. He already said something like publishing it...


I have no choice but to make and submit a better paper this weekend. Considering that I'll be going for a holiday next week, I do hope that my supervisor would be happy to unchain me from work for the whole week.

Anyway, it is a good thing that my supervisor like my work. He even gave me some ideas on how to continue on working with the whole system. I guess he thought that he too have to bring in some good things towards the research.

It seems that I'll be going to be working something with the great Nvidia CUDA... Yiieehaa... I just can't wait to jump into CUDA! Really! There are several books on it on the market, I wonder if its going to be any good for me to buy it. Talking about it, I think I'll write an email to him after writing this entry.

I hope that he still has some money to buy books... Yeah, he has spent a lot before, I know this because  I'm the one that keep on spending his research money. Anyway, I'll just have to keep up my work with my research results... Hurrah Azrul... Hurrah Fara too!

Saturday, 13 March 2010

BA Strikes Again



British Airways staffs have been threatening its employer again for another strike by the end of this month. With a possibility of  70,000 passengers that might be stranded during that time, I guess that it is time for both of the party to stop such a nonsense.

Both of the party have a strong stand in the matter. Sometimes I think that the BA administration asks too much from its employee, and sometimes I do think that the workers acts a little bit childish reacting to that matter.

BA admin shouldn't cut employees salary just for the reason of short of projected savings, and the employees too shouldn't ask for much, because they too should have known better that the British economy is in turmoil right now.

Sometimes I feel sorry for the people of Britain. They have been paying debts to USA for nearly 60 years. The final payment by Britain was signed by Gordon Brown in 2006 for the amount of £253 million. Only 3-4 years they're trying to enjoy the freedom from the debts, the financial crisis struck!

No wonder their technology is quite a step back compared to other developed country... (and some developing country too!)

Thursday, 11 March 2010

5 kredit lega..fuh!

Sekadar gambar hiasan
Meja di school saya

Saya nak type isi kandungan entry blog kali ini cepat2 sebab takut kawan sepejabat saya masuk balik dari berjumpa kawan-kawannya. Saya malu takut dia tengok saya type blog, sebab dia nya seorang yang rajin, tak merewang-rewang dalam internet (macam saya!). Taknak lar dia tengok saya menghabiskan masa di school dengan menulis blog. ;)

Saya nak cerita perihal saya membentangkan kertas proposal PhD saya semalam. Alhamdulillah, debar debuk selama 2 minggu (dapat email dibagitau tarikh bentang) akhirnya berakhir jua.Tak sangka dalam diam-diam saya stress juga. Demam, pening kepala, jerawat atas dahi, ulser kat bibir and lidah. Iskh.

Dah lama tak kena present camni. Present paper kat konferens takde lar debar camni kan..Mengajar pun berdebar, tapi sebabkan kita konfiden kita pandai, takde lar rasa stress menggunung. Tapi nak present proposal projek yang nak kita buat dalam masa 3 tahun..fuihh..debor sesangat!! Lepas habis jer giliran bentang, terus rasa lapar!! 2 minggu susah nak rasa lapar tau! Makan sebab paksa ikut masa makan jer.

Sesampai saya di bilik seminar, mata saya meliar2 mencari Supervisor yang dihormati. Oh, saya perlukan semangat dia. Dia kata, tak perlu rasa nervous, anda yang tahu perihal projek anda, anda lar yang paling bijak, anggap orang lain tak tahu apa-apa pun, mereka hanya mendengar kerana mereka ingin tahu. Saya mengadu saya takut soalan yang susah. Dia kata, tak perlu takut, anda yang tahu lebih banyak daripada mereka, mereka bertanya kerana hanya ingin tahu. Untuk mengelakkan orang lain tanya mengenai methodology, supervisor saya telah berjanji untuk tanya saya soalan yang senang mengenai methodology. hehe!! Memang dia tanya, yang senang saja! dia nak buat macam saya seorang yang bijak! Hehe. adeke?!

Saya dapat giliran after coffee break sesi petang. Penantian itu suatu penyeksaan. Sedang orang berborak2, bergelak2 sambil hirup coffee panas, saya hanya duduk di kerusi, baca kertas/buku nota yang apa tah diconteng. Nampak begitu depressi kan? Supervisor saya cuba rilekkan saya lagi tika itu! Dia suruh saya gunakan mic, dia tunjukkan di mana saya perlu berdiri dan segala yang perlu. (perlukah?)

Bila tibanya giliran saya, saya cuba yang terbaik. Saya cuba cakap english british! Haha, takde lar. Mereka cuma terpesona dengan gambar2 daripada koleksi supervisor saya pada slaid itu, . Takpe lar.

Selepas 10minit, tibanya masa untuk soalan. Argh, saya lagi takut. 15 saat yang pertama, tak nampak tangan mengangkat. Saya separuh lega. Opss..tetiba ada angkat. Kawan sebaya Phd jer, saja nak tanya. Kemudiannya supervisor saya, saya jawab dengan yakinnya sebab dia tahu saya tahu jawapan itu. Kemudiannya seorang postgraduate tutor - dia pun cuma ingin tahu..saya jawab dengan agak yakin tapi taktau dia faham ke tidak.

Di akhir hari seminar, ramai yang memuji saya. Tapi biasa lar omputih, mesti akan puji. Diorang takkan kutuk. Memang bagi positive psychology punya lar! Suka-suka. Gembira-gembira.

Itu yang pembentangan pertama kalinya. Pembentangan seterusnya, dengan pengalaman secoet ini, saya harap saya dapat melakukannya dengan lebih baik.

(oh ya, semalam petang bentang, pagi ni dah ada markah di portal university..pantas deras sungguh!!). Saya dapat markah 2nd upper. Syukur tapi perlu lebih baik lagi lain kali. Itu cuma 5 kredit untuk subject Research Preparation.
Saya perlu siapkan lagi: Literature review, 5 abstrak seminar dan proposal projek bertulis untuk keseluruhan markah bagi subjek Research Preparation.

Saya cuma 5 kredit lega!

p/s: kini fikiran lapang untuk memikirkan perihal percutian Eropah kami pada minggu akhir bulan ini (InsyaAllah).

Wednesday, 10 March 2010

Mac OS X Easy Search With Spotlight

Before using a Mac, I have a believe that Mac users are those who are rich and don't want to learn much about computers. I also thought that the whole system is developed for people who are focused more on graphics, music and moving pictures development.

Now that I have been using it for quite some time, I tend to learn that Mac OSX is a good environment for research too! The utilisation of BSD/linux "grep" function and rebranding it to "Spotlight" is just what the young Britons would say "Spot On".

Spotlight Search (Grep?)

Above is an example of what I was saying (click on the picture for bigger image). On the top-right there is a search space. Type in any word that you want to search, and it will directly list down on the window all files that name is the word you're searching AND all files that contains the word you're searching for.

You can expand the search throughout your whole Mac or focused it in your current working folder.

This certainly have save me a lot of time, and give me some time to write this blog. Well, better go and continue the job well done. I ought to finish a paper by the end of this month! Wish me luck!

Girl Killed in Wii Remote Mix-Up

A girl has been killed after picking up a loaded gun, apparently mistaking it for a Wii Remote gun-style controller.

Three year-old Cheyenne Alexis McKeehan from Wilson County Tennessee died from a single self-inflicted shot to the abdomen from a .380 calibre semi-automatic pistol. The loaded firearm had been left on the coffee table in the living room of the girl’s house, after her stepfather thought he had heard a prowler outside.

According to the child’s mother, Cheyenne had been playing a Wii game that uses a gun peripheral - not one manufactured or approved by Nintendo (seen in the picture, underneath the handgun used in the shooting) - shortly before the accident occurred. The youngster was rushed to hospital but was pronounced dead on arrival.

Wilson County Sheriff Terry Ashe is investigating the case, although has not yet brought any charges relating to this tragic incident.


Don't left your gun in any kids reach!

Friday, 5 March 2010

Friday Blues

Like usual, I start my mornings with some laughs from "Everybody Loves Raymond". The series is funny, but somehow I do think that I couldn't do any other work when the show is on air. I tend to take a shower later and eating slower than usual and the worst thing is I couldn't concentrate on other things. Even so... every morning I still tune to the series.

Today is a lovely day. The sun comes out and the cloud has moved away disclosing the clear blue sky. It has been quite some time since we had a weather like this. People has been going out to the High Street shopping and wandering around just to enjoy the sunlight.

We don't have a proper plan for tomorrow yet... but will certainly spend it wisely. No more Raymond, Robert, Marie, Frank and Debra Barone tomorrow. (It won't be on the air anyway).

Bersemangat bak warna kuning 'nyelar'

Di kala kami jalan-jalan di bandar, menonton iklan di peti televisyen..apa yang saya perasan, banyak nampak bunga Daffodil!! Auntie En. Hubby kata, bunga Daffodil hanya ada di waktu spring/summer. Di bandar, bunga itu di mana-mana, di sudut cermin kaca kedai, di atas meja kaunter, di celah2 roti di kedai roti! Malah di kedai bunga, ternampak lar satu bekas bunga Daffodil.



Bunga nya kuning 'nyelar', bentuknya seperti bell. Baca internet kata bentuknya seperti trumpet. Anda nampaknya seperti apa yek? Daripada internet, ada menyebut warna kuningnya melambangkan keceriaan musim bunga/panas.

Memang nampak bersemangat warna bunga tu. Memang warga omputihs ni bersemangat untuk musim spring/summer, sebab itu bunga itu sudah mula ditayangkan di mana-mana. Yey, saya pun tak sabar-sabar rasanya untuk merasai musim bunga dan panas. Taknak sejuk dah!

Yey, saya juga perlu bersemangat untuk menempuh hari-hari seterusnya di school!! Maka, saya rasa apa salahnya kalau saya beli sekuntum daffodil dan letakkan pada meja tulis saya ini. Pasti saya 'Bersemengat bak warna kuning 'nyelar'!!

Thursday, 4 March 2010

Barang baru

Teringin sangat minum air sirap, alhamdulillah..ternampak lar cordial sirap ini di Tesco. Apa lagi, biar lar botol besar pun, beli aja. Balik2 buat sirap bandung, nyaman sekali!! Terasa tak nikmatnya?! Sampai sini, baru lar menghargai sirap.


Semalam jalan-jalan sebab terasa nak jalan-jalan. Nampak kedai Ethel Austin nak tutup, bankrup, jualan murah habis-habisan sebab nak kosongkan kedai. Memang dah separuh besar dah kosongnya. Kami yang terlambat. Kalau teringat daripada awal, memang dah pergi berborong. Last-last cuma snow cap untuk sang suami, selipar rumah untuk si isteri. Nak lari daripada pink, tapi ada juga coet-coet pink! Humph..kalau pinky girl tu, pinky lar juga.


Oh ya, aunty baik hati yang lagi memahami, memberi kami lesung batu. Besar dan berat gedabak!! Syukur..boleh lar kami makan sambal belacan kaw-kaw punya lar pasni. ;)

Full moon

Petikan artikel AOL News pada 28 Februari yang lalu - 'The full moon tonight will be 2010's biggest and brightest since the moon is closer in orbit than usual at this time of year.'

Saya tidak sedar bawah bulan mengambang bebaru ini (malam 28 feb) adalah yang terbesar, dan ter-terang bulan mengambang bagi tahun ini, twenty ten. Itupun ternampak sebab rasa rumah macam terang semacam. Kami ada tingkap di atas atap. Kiranya sebelum tidur tu boleh kira-kira bintang lar kalau cuaca baik. Buka jer mata bila bangun daripada tidur, tingkap tu lar nampak dulu. Dari tingkap atap tu lar rasa terang semacam, terlihat lah ada bulan besar. Pintu depan rumah kami berkaca penuh, dari dalam rumah dah boleh nampak bulan di atas langit. MasyaAllah, cantik ciptaan Nya.

Kata artikel, bulan tersebut juga dikenali sebagai Wolf Moon, di mana native american mengatakan pada waktu sebegini, serigala akan menyalak2 ke arah bulan. Tu yang adanya cerita Werewolf kan!

Bulan mengambang penuh sebegini maka terjadinya air pasang/surut tinggi. Belakang bangunan school saya memang lar laut selat. Sampai jer sekolah pada 1 Mac tu, ternampak lar air laut, pasang tinggi. Tenggelam jeti! Biasanya kalau air pasang biasa, takde lar sampai tenggelam si laluan jeti.
Air laut mengalir deras pada jeti. Macam keadaan banjir. Suka tengok. Amazing! Petangnya bila nak balik, tengok dah surut. Sebaik sempat untuk mengambil gambar kedua-dua kejadian.

Teringat lak lagu klasik zaman kecil..

Air pasang malam, surut pukul lima, nyonya bangun pagi, siram pokok bunga.
Pokok bunga melur, tanam tepi kolam, itik bertelur, ayam mengeram!

Time bulan terang macam ni lar orang kata hospital sakit jiwa mesti bising sebab kata orang, air dalam kepala kena tarik juga. Mereka menjadi makin gila. Menjerit2, histeria. Zaman saya kecil dulu, di seberang paya sebelah rumah kami, ada rumah kampung. Di rumah kampung tersebut anaknya (rasa macam perempuan) tak berapa betul, sakit jiwa (agak dewasa ar kot, nampak dari jauh jer). Bila bulan mengambang jer, mesti dengar dia terjerit-jerit, macam menyalak2. Kedengaran sayup2 je lar. Mungkinkah kebetulan ataupun tidak, taktau lar. Wallahualam!

Enjoy the pics of high and low tides of Menai Straits 2010. Dua-dua gambar tu ada model tak berbayar. Rumah di hujung gambar itu merupakan pejabat under school of ocean sciences, tak pasti pejabat apa.
Air pasang Menai Straits 010310 waktu pagi

Air surut Menai Straits 010310 waktu petang


Wednesday, 3 March 2010

We went to beaches

Saya belum cerita perihal kami bersiar-siar di pantai di sini kan? Lama tak tengok Pantai Tok Jembal, Pantai Batu Buruk, Pantai Chendering yang pasti, itu yang rasa gian nak tengok pantai.
Rasa angin pantai, bau laut, jejak pasir pantai. Semua tu saya rindu. Saya kan memang orang Ganu jati. No doubt about it. Sepanjang persekolahan memang dah kat Ganu. Belajar kat uni jer sekejap di Bangi. Kerja pertama pun kat Ganu sampai lar sekarang. Daripada zaman dating sampai lah kahwin, pantai memang tempat wajib. ;) Saya suke benor dating kat pantai, waser womantik gitu. Ke guane?

Ok-ok peminat semua, pasal pantai sini. Kami ke sana pada pagi hari minggu 2 minggu lepas. Tujuan? Saja jalan-jalan! Anginnya sungguh sejuk sekali!! Musim sejuk di Lautan Atlantik. Kami pergi di kalanya surut, banyak lah rumput laut terdampar. Tapi tiada satu pun, malah sekelumit sampah sarap terdampar yang kami boleh temui. Kagum! Kalau pantai kita, memacam khazanah boleh nampak - selipar jepun, plastik, bekas polistrin, kain buruk, malah pernah jumpa juga patung Tweety Bird. Cian diaaa.

Kami berharap berjumpa dengan anjing laut liar @ seals. Officemate saya bagitau dia terjumpa sewaktu kunjungan dia bulan lepas, saya nak tengok yang wild juga!! Teringin sekali. Tapi sayangnya, tiada. Kami pergi Pantai Rhosneigr dan juga Cable Bay. Tapi kami tak larat berjalan satu batu ke pantai Aberffraw, jejak kaki di sungainya saja. Mereka mahu pelihara dataran pasirnya (sand dunes), tepian muaranya, sungainya, maka mereka meletakkan parkir kereta yang 1 batu jauhnya. Itu yang membuatkan kami berfikir sepuluh kali untuk pergi atau tidak. Memandangkan kaki dah lenguh sebab berjalan sepanjang pantai Rhosneigr, maka kami tangguhkannya dulu.

Ok..enough of story telling. Enjoy the pics!






Monday, 1 March 2010

Playstation March 1st Bug

Playstation 3 (PS3) is currently having a bug that makes owners unable to access the Playstation Network and it can also stop owners to play games. The worst case would be that some achievements and trophies might be damaged or even deleted.

Playstation 3 owners worldwide are effected with the error and reporting that they are locked out of their Playstation Network online accounts. The console spit out an error code whenever they try to log on to their accounts.

The error message is "8001050F – Hardware failure. Cannot update Firmware or connect to internet"

Only the fat version PS3s are effected

It is believed to be caused by a calendar bug towards today's date (March 1st). The problem only occurs on older version of Playstation 3, surprisingly owners of Playstation 3 Slim does not even effected.

Please check up your Playstation website for more information. It's quite puzzling, how can the owners get a fix if they cannot login to their accounts? Sony would better get a back door to their Playstation Network open... but remember to guard it closely...

With a sudden glitch like this, it seems that Sony will have to do more to to win the wars of the consoles.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...