Thursday, 16 December 2010

Foot Bath



google.com

Kemaruk air gamaknya Puan Fara minggu ini. Bermula dengan mandian bunga, tetiba mandian kaki pula yer! :D This is one of my kegemaran while watching tv masa musim sejuk. Kaki yang sejuk, kotor dan lenguh/stress adalah tujuan Puan Fara buat mandian kaki sekali sekala.

I love to soak my feet in a warm, fragranced and salty water. Baca kut internet suruh pakai sea salt, Puan Fara bantai table salt sahaja. It is still from the sea right? Tapi internet cakap table salt kurang nutrient untuk tujuan mandikan kaki. Nevermind. Lets just follow what Puan Fara will demonstrate today. Oh ya, salt foot bath ini tujuannya untuk membersihkan daki kaki, mengubati kaki yang penat dan lenguh-lenguh.

Selingan: Us at the saltiest sea in the world :)

  1. First, prepare a warm water in a dishpan (rata, senang letak kaki, tak lenguh betis kalau besen yang tinggi).
  2. Kemudian, taburkan salt ke dalam air.
  3. Do not forget to put some liquid soap as well. Puan Fara letak lavender shower gel as its wonderful aromatic smell can make you feel relaxed.
  4. Slowly put your feet into the water (Letak laju-laju karang tak sempat rasa kepanasan). Soak it for about 15minutes (Lelama sangat nanti kecut pula kaki).
  5. Sandarkan badan tegak, tarik nafas hembus nafas. Fikirkan ketenangan :D (Puan Fara suka fikirkan laut dan pulau)
  6. Gently massage your feet (or ask somebody else to do it for you,) especially between your fingers (tukang urut buat macam tu, besttt).
  7. Sentalkan kaki anda dengan pumice stone atau loofah ke, terutamanya di celah-celah jari kaki dan kuku. Tumit kaki yang keras, senang dan lembut untuk disental jika kaki direndam dalam air yang suam.
  8. Agak-agak dah selesai, bilas kaki (biasanya Puan Fara siapkan satu jug air suam juga untuk bilasan).
  9. Pat your feet dry.
  10. Sapu lotion pada kaki juga ya akhir sekali. Kerana setelah kaki terendam dengan sabun dan garam, kaki akan terasa kering.
  11. Kemudian, kelihatan lah kaki anda yang bersih, putih, merah-merah (sebab panas :D) dan wangi!
  12. Try it someday. Or maybe you can have a foot massage+pedicure at any spa. Best juga tuu.
Lavender product (middle) from Tesco

p/s: kaki nampak lebih bersih sejak di negara omputih sebab jarang pakai sandal


2 comments:

Hanis MY said...

Bestnya fara mandi kat saltiest sea tu, sebenarnya kat mana eh? jeddah ke? laut mati tu eh?

fara said...

a'ah.dead sea kat jordan.masuk jer air terus terapung bila kita cuba berenang.menarik!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...