Wednesday, 4 August 2010

I love those food

As I told you in previous entry, we received our raya food stock box from Ganu yesterday. Alhamdulillah. (pernah sekali kotak tak sampai2..itu yang bersyukur sangat yang ini sampai jua). Apa ada dalamnya? Ada rempah nasi dagang, rempah kuah nasi minyak Ganu, ikan bilis and BUDU!! and lots more. Budu paling excited nak makan. Budu cap ketereh sekarang sudah advanced. Dia sediakan paket2 kecil budu dalam plastik tahan lasak (untuk sekali makan, 50 sen harganya di Pasaraya Maidin). Senang lar nak untuk diposkan. Yang itu pun I saw in one of my friends pictures in FB. I told my mom to search for it. Memang my parents tawaf supermarket, akhirnya ketemua jua. Yey! Mungkin dah lama ada, I jer yang tak tahu menahu.

Budu cap ketereh new packaging
Source: google pic

Alkesah, rempah kuah nasi dagang. Actually, I'm not a fanatic fan of nasi dagang. Tapi, bila sudah di perantauan, mengada-ngada. Yang susah dapat lar yang kita nak, kan. And, back in Ganu, usually I love to ask my dad to buy nasi dagang banana leaf for me. Nasi dagang dalam bekas2 lain, tak mau. Takmauuu! Orang cekeding memang banyak songel kalau bab makan. Sebab tu cekeding. Hik!

So, my mom tagged me in this picture in FB..to show me how to fold those banana leaf for my favourite nasi-dagang-dalam-daun-pisang. She said sorry if this picture could make me terliur. Saya pun buat2 lar kata tak terliur. Kesian kat bonda takut dia rasa sedih. Padahal memang lar teringin ! Huhu.

That day, I told her that I wanted 'lepuk duriang' but she couldnt find any suitable one (meaning, a well packaged and processed) to be posted. Takut berkulat dalam perjalanan. But a few days after they posted the food box, she finally found the 'lepuk', but it was too late then And she said, she couldnt bear to see and eat that 'lepuk'. Sebab teringatkan saya yang teringin. Huhu. Sedih pulak nya macam tu. Dia sedih kat saya, saya sedih kat dia. Oh bonda! Alaa puan fara pung..baru tinggalkan mesia tak sampai setahun, dah gedik nak itu ini. Hik!

Rempah kuah nasi dagang ada. Beras pulut ada. Ikan apa yer yang sesuai? Daun pisang dapat dicari di Manchester. Ada kelapangan, ada kudrat, insyaAllah nasi dagang dalam daun pisang akan diusahakan nanti. (kemungkinan besar untuk juadah raya akan datang) :D Moga rasa sedap macam bonda selalu buat di pagi raya :)

1 comment:

qamarina said...

Wow, tingin plak tgk budu tu...nk suruh mok nor pos budu ke tanjung malim la! (duk mesia pun nk mengade hehehe)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...