Monday, 15 February 2010

Halal/Asian Food di Bangor

School week!! This early morning, we played Wii game, just to boost up our energy and activate our brain! Adoko. HAHA! But, it works!! Minda duk geligat fikir pasal racing ni ha. Semangat jer nak buat kerja. Sang suami pula, semangat bawa kereta, rasa cam jadi Mario lar tu. Hehe.
Then, a good news - I remembered to bring my key this morning (tidak mahu pisang berbuah dua kali).

At my school, when I just about to open my door, a guy (a janitor i guess because he's holding a mop) approached me and asked me a favour - can he cut a bit of the cactus in my room. Saya pun bagi sajalar, tak bagi kang cam kedekut bebenor. Kaktus tu boleh jer tumbuh lagi kalau dipatahkan sikit pun. Dia kata dia cactus collector, spesies yang ada dalam bilik saya tu, dia belum ada. Dia pernah ternampak, maka dah lama dia teringin. Dia cerita lar serba sedikit pasal kaktus dia. Saya cuma angguk-angguk, senyum-senyum saja. Silakan Mr. Janitor, I think my SV doesnt mind at all. No, I dont think my SV yang tanam itu kaktus. I dont think my officemate neither! Maybe other postgrads students before us.

Tanaman kaktus menghiasi tingkap pejabat kami
-hidup segan, mati tak mau-


Hey, we went to Llandudno. Why are we kept going to Llandudno in a month? Because Llanduno has a large ASDA. And ASDA do have halal chicken/lamb. So, to make our life easier, we want to shop everything at one stop..so we'd rather drive 30mins to do our food stock shopping there. Bandar dia besar, cantik, advanced dari Bangor. Di Bangor, you can round the town in only about 20mins by foot!! Dah siap tawaf semua kedai. Panggung wayang pun tiada (Hehe, serupa saja dengan Ganu kan!).

Here in Bangor, there is only one small shop that provides halal chicken/meat/lamb,the Shahalal - on the High Street. Selalu jer ada stok ayam dia. Tapi pernah lar juga berebut dengan Pak Arab..diorang sekali beli 5,6 ekor! Yang siap potong tu dia ambik hampir semua. Ternganga jer kami! Ternganga dah tak dapat beli. Beli yang part kecil2 saja. Sedihkan? "Siapa cepat dia dapat".

Shahalal tu mee maggi Mesia pun ada. Cili sauce Maggi, daun kari, santan tin pun ada. Nak cari sebarang rempah, semua ada (India mari, bukan Mesia mari). Cukup memadai lar buat kami di sini. Boleh survive insyaAllah. Supermarket di sini pun ada seksyen International food, rempah nasi goreng Indonesia boleh jumpa. Kata si kawan, ada kedai cina di Bangor ni, jual segala alah menda seperti kicap, minyak bijan, bihun, laksa, taugeh, cili kering - tapi kami tak pernah jejakkan kaki lagi. Lagipun, mee kuning dan bihun boleh didapati dengan mudah di supermarket biasa. Untuk sambal pedas, kami guna cili serbuk India jer (pedas GILER!!).

Tapi ramai kawan kami di sini, they all go to Manchester for asian/halal food stock. Kami tak kuasa lar kot, just the two of us, insyaAllah di sini mencukupi. Kalau nak berubah angin, mungkin kami ke Manchester jua. Di sana ada KFC halal! ;) Rindu KFC.

That's all for now.

p/s: Kami gemar sekali Nandos dan KFC!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...