Monday, 7 April 2014

Close Call

Allah is the greatest, the best planner. الحمد لله (Praise to Allah) that my family and I are healthy. Even we're too busy with doing daily routines, life must go on. 

Last month was quite hectic for me, lecturing two classes from two different semester schedule. That means I have to make final questions, while planning the second class. Having to mark the test while thinking about what to make for the examination of the other course. Invigilating examination and planning case study of two different course concurrently. 

Not only that, I also (accidentally) involved myself in some research studies. Going here and there, burning midnight oil doing research. Only to find out that the thing I did should be put in the drain. Participated into several internal and international competitions and didn't get results that I wanted due to technicalities. 

Very demoralising, but what do you expect? It is a competition, and I am still learning. However, several days ago, our group got a GOLD medal, الحمد لله (praise to Allah). Can't wait to get my hands on the medal and the certificate. 

Looking forward to the end of May, when there is no more courses to teach... at least for three consecutive months. Even so, I can't feel too comfy, because I need to finish what I have started 5 years ago. My wife need to do the same thing too. As a matter of fact, we can't afford to wait until May to start our work. May Allah show us the way. انشاء الله.

P.S: I would also like to thank some of my colleagues that did not put up my name for some high post in the faculty (even if they won't ever read this post). Now, I pray to Allah so that I can finish my work.

Wednesday, 26 March 2014

Laaaamaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Salam uoollsss.. 


Teramat berzaman-zaman saya tak tulis apa-apa di blog ini. Nak berkunjung ke blog-blog orang lain pun semput2 masa. Apa yang dibuat tak tahu la. Terlalu attached dengan routine hidup. Balik Mesia, sibuk teramat. Memacam yang saya sibukkan dari awal itu hari. Mak ayah ke Mekah, suami pulak kembali ke UK (tinggal la saya keseorangan dengan anak-anak), masuk kerja, sibuk mengandung (pun sibuk ke? :>), sibuk siapkan interior rumah. Sekarang sibuk berpantang. Tapi berpantang zaman moden, apa lar sangat kan. Hek. Hari kedua lepas bersalin sudah keluar rumah, kena pergi klinik sebabkan baby kena jaundice. Begitulah rutinnya setiap hari dan selang hari kemudiannya. Kini, baru jer 3minggu plus duduk di rumah berpantang. Terasa berkurun lamanya pulak. Cuti bersalin apply untuk 90hari. Fuh, sakan yer dak!! :D

Sekarang sudah tidak ke klinik kesihatan. Nurse klinik desa pun sudah tidak melawat hari-hari. Makcik mengurut pun dah selesai mengurut dan membebel (hehe, tapi serius sedap badan bila dia urut). Berbekung tak semana pun sebab panas, tak tahan. Hek. Makan pun tak berpantang sebab my mom cakap, makan everything boleh as long as berkhasiat and good for the baby, tak buat dia kembung sudah lah. Okie mam, I followwwww. I pun makan everything..sebab memang all the time lapo! Berat turun kembali ke asal, cuma perut jer menonjol la sikit kan sebab malas berbekung. Hek!

My baby alhamdulillah sihat walafiat, dilahirkan dengan berat 2.9kg jer. Semua nurse kata kecik tapi bila bagitahu cukup bulan dan berat 2.9kg masa lahir, diorang terkejut sebab diorang rasa my baby tu kecik halus. Aduhai, sabo je la! Lahir pukul 2.15am, hari Ahad (2/3/14). Masuk labour room pukul 10 lebih, Alhamdulillah, encik hubby temankan dari awal sampai la bersalinkan baby. Penat tangan dia duk urut belakang sepanjang contraction tu. Alhamdulillah jugak sebab dapat bersalin secara normal seperti yang diimpi-impikan. Fuhhhh.. memang beranak itu sakit :p

Nama yang diberikan Afiya Farha. 9 bulan plus kami duk pikir nak bagi nama apa. Susah wei pilih nama dia ni. Mama ayah dia cerewet tekpung. Maksud Afiya = sihat, Farha = gembira. Moga anak mama dan ayah ni sentiasa dikurniakan kesihatan yang baik dan orang nya happy go lucky, moga jadi solehah, orang yang berguna dunia akhirat. Amin. 


 I'm 2 weeks old

I'm one day old

 I'm three days old

 Jaundice checkup 

Afiya Farha - Azfar Fayyad - Azraf Faheem

Kami panggilnya baby Farha. Twins kami panggil dia 'bayybiiiiii'. Gitu la sebutannya. Panjang tang perkataan 'biii' tu. Tidakpun depa panggil baby Haha. Bila tanya apa nama baby. Diorang akan jawab, Fahaha. Hehe. Kelakor benor bunyinya. Baby Farha memang excited betul kalau abang-abangnya duk keliling dia. Farha akan paling kanan kiri, pusing sana sini duk tengok abang-abangnya mengusik dia. Subhanallah. Tapi tak boleh dibiarkan lelama twins dengan baby, habis dipicitnya sana sini. Hehe.

Jadual harian saya berpantang di rumah mak ayah - bila dah susukan baby pepagi, siapkan beg taska twins. Kemudian selepas encik hubby mandikan twins, kami siapkan twins untuk ke taska. Meraung2 pepagi tu biasa la. Sebab takmo bangun tidur dan mandi pepagi. Aduhaiii. Kemudian, mak akan suapkan twins breakfast. Encik hubby pulak bersiap untuk kerja, makan breakfast segala. Nasib-nasib baby tidur. Kalau tak, melayan baby seketika. Dalam pukul 8-8.30 gitu, say bye-bye to twins untuk ke taska dan encik hubby ke kerja. Jauh jugak perjalanan diorang ke Gong Badak sana, 45minit jugak. Sebaik ada Barney and friends, sebaik diorang suka kartun macam tu. Bagi diorang tengok tu, takde la kebosanan. Kalau tak, tension la jugak kot hubby nak drive sosorang kalau dua2 mengamuk dalam car. Bila dah bye-bye diorang, saya pun mandi la, breakfast la, tidurkan baby. Tengahari sikit mandikan baby. Siang hari memang baby suka tidur. Tapi pukul 2/3am ke atas, dia memang susah tidur. Aduhai. Moga rutin tidur dia makin ok lepas ni. Amiiin. Kalau jadual menyusu dia, memang purata sejam sekali. Ingatkan baby girl less menyusu, sama jer cam twins dedulu. Jadual pam susu untuk stok pun masih terabur lagi. InsyaAllah akan cuba buat sebaik mungkin. Amin. Bak member kata, slowly but surely. ;)

Wah, panjang betul bercerita. Till next time, hopefully.

*still terkesan dengan peristiwa MH370

salam sayang,
FaraAzrul

Thursday, 19 September 2013

iPhone 5s & iPhone 5c Should You Get Either?

Where should I start. Apple has announced two iPhones lineup on September 10th. One is supposedly to be the flagship phone (iPhone 5s), and the other one is more of an eye candy and to be sold as a cheaper model (iPhone 5c).

iPhone 5c, for the mass.

iPhone 5c

For years Apple has been thinking about some demographics that they never been able to approach to. The not so rich. They couldn't approach these type of people because of it's former CEO, Steve Jobs insists on making only the best product. Naturally, the so called best product, would come together with a hefty price tag. 

Now that Apple got Tim Cook as the new CEO, Jony Ive, the one that is in charge of software and product design can do whatever he wants. So out with the iPhone 5 aluminium, and in with unapologetic colourful plastic. 

If you ask me. I kind of like the new colour scheme on iPhone 5c, especially the green one. Combines with the colourful holey iPhone cover, you can get a lot of colour combinations (permutations?). I might get myself a blue iPhone 5c and a green cover, or the other way round. My wife likes the pink iPhone 5c and a yellow cover maybe? I don't know. 

Specification wise, there isn't any much difference in iPhone 5c and its predecessor iPhone 5. It uses the same processor (A6), the same camera at the back, but a slightly better front facing camera. It's slightly thicker and heavier than iPhone 5. 

All in all, I like the iPhone 5c and where Apple is going with it. You can pick the colours you like and not fixed to either choose a black or a white one. However, the price tag is a little bit turn off. At £469, it still isn't an affordable iPhone. I guess they won't be making a cheap phone after all. For me, I think it is a decoy product, just to make you feel like to buy the premium iPhone 5s. Why settle for iPhone 5c when you can get an iPhone 5s for an additional £80?

Apple's flagship phone, the iPhone 5s.

iPhone 5s

Yes. Now we're going to discuss about the main product. This is the next big thing. iPhone 5s. At first, I was a little bit disappointed with the status quo screen size of 4 inches. Well, Apple has been putting a lot of effort to justify its iPhone 5 size, and some times ridicule the oversized competitor. 

In a way, it is quite true, It's easier to navigate using one hand compared to bigger phones. On the other hand, you might be jealous when looking at the real estate of the other phones on the market. At some point, I felt a little bit embarrassed to take out my iPhone 4s when browsing at a phone shop. It's just too small. No doubt iPhone 4s is 3.5 inch, but the 4 inch isn't that big either. 

However, Apple do improve on other parts of its phone. I see that all the upgrades are no nonsense like some of the Android products. The upgrades were more likely to be used in real life than just a mere gimmick. Look at the A7 64 bit processor, the better camera, and of course the Touch ID. 

The slo-mo effect is more likely to be used than the two pictures in one like the Samsung Galaxy S4. The Touch ID is certainly the best way to unlock your phone without needing a password. The 64 bit, might be a little bit early, but I think it would be necessary in 2 years time. 

After all, what can you do to upgrade a phone now. What else is needed? A lot of IT pundits is telling that the smart phones are going into a stall. So, I do think that the Apple's approach of no nonsense toward upgrading is a good thing.

There is also a new colour throw in the flagship phone. A champagne gold? and the black slate is now changed into a space grey. I don't like the gold one, but I do think that out there will like the gold one to show up their bling bling.

Rounding Up

I think the iPhone 5c and iPhone 5s is a good addition to the iPhone family. Should you get either? That depends on what you have right now and what you need. There is no one perfect answer for everybody.

For those who wants to try the iPhone, just go with either the 5c, 5s or even 5, trust your heart, you can't be wrong. For those who likes mobile photography, go for 5s. The aperture and sensor size in 5s is undeniably the best in smart phone so far.

For those who don't like to key in password each time turning the phone on and for those that is a security freak, go get the 5s. The Touch ID would be a delight. However don't forget to register as much thumbprint as you can. You don't know when are you getting a cut or burned on your fingers.

For me, I'd rather wait for September 2014 and see what's in (Apple) store. iPhone 6 perhaps? For the mean time, iPhone 4s is sufficient for me. The new free iOS7 gave a fresh new breath to my phone. A new iPhone cover for the 4s, and everything seems to look new.

So thanks to Tim Cook, Jony Ive and colleagues for the new iOS 7. Keep up the good work.

Wednesday, 18 September 2013

Updating to iOS7

It has been a while since our last blog update. We were too busy keeping up with our lives and research. Nothing much has happened, but the highlight for me today was the iOS 7 update. Nothing much to share, just some screenshots of the update process (only the ones when screen shot is available).

It has been the same screen since morning.

I've been waiting for the iOS7 update since morning, and by the afternoon I found out that the update will be rolled out in UK at 18:00 GMT. So I waited patiently while doing my work at the library. I tried two minutes before the release time, and got lucky. 

I was very excited to see this!

I clicked on the download button straight away.

But then I decided to go home because the update indicates that I have to spend another hour for the download and install to finish. I thought the download will continue once I reached home, but sadly, it came out with errors instead.

So I tried to redownload for several times, and finally after 4 hours of retrying I managed to download the update without errors. The phone turns off the iOS 6.1.3 for the last time and reboots iOS 7.0 for the first time.

Hello iOS 7

This is my screenshot. 

As you all might have known, the icons in iOS 7 is very bright and I might take some time to get used to it. Some of the things that I like about the new OS are as follows:
  1. Newsstand can be put into a folder
  2. The photos are put into collections and can be browsed easily
  3. There's a FaceTime app icon
  4. Control center, of course.
  5. Folders can accommodate more 12 apps.
Still, there are some things that I might miss.
  1. The skeuomorphism note.
  2. Color codes in the old calendar.
I think that's about it. Nothing more to miss. All in all, I like the new iOS 7, it gives a new breath to my 2-year-old iPhone 4s. Now I can suppress the urge to buy a new phone for another year or so. :)

Monday, 1 April 2013

Ragam kembar dengan youtube

Suka betul tengok youtube di iPad. Kalau tengok, mesti terdiam, tersyiok, terpaku. Tapi dengan syarat letak iPad jauh-jauh. Nanti tangan memasing sibuk nak sentuh-sentuh screen dan pastinya ter-off lar lagu.

 Suka tarik-tarik

 Bila tangan memasing masih lagi 'cool'

 iPad sudah berada dalam genggaman

 Kita nak buat kerja, tapi dia tak mahu tidur, maka kita umpan dia dengan youtube.

Semoga anak2anda mama sentiasa berbaik dengan sesama sendiri yer! Amin.

One of their favourite Gigglebellies songs

p/s: tak mahu berteknologi dengan anak-anak tapi termanja jugak mereka dengan teknologi

Thursday, 28 March 2013

Snow in Spring


MasyaAllah, Subhanallah. Dia yang Maha Kuasa. Dia lar yang Maha Menjadikan segala-galanya.

Di kala bulan Mac, sepatutnya musim bunga, sepatutnya suhu lebih 10degC , tapi suhu masih di bawah 4degC. Suhu 4deg tapi feels like -1 or -2 degC. Sejuk! Duduk dalam rumah pun rasa nak pakai gloves. Allah nak bagi rasa sejuk banyak-banyak, nak suruh rasa snow sikit-sikit dan puas-puas sebelum balik ke negara tropika kembali lar agaknya. Syukur.

North Wales tak berapa snownya kali ni. Cuma halus-halus jer turun dan tak melekat pun. Comel jer snow halus-halus. Cukup lar untuk kami rasa buat kali ini. Snow bulan Januari itu hari dah cukup sangat buat kami. Dapat lar juga melepas rindu kat snow tebal setelah hampir dua tahun tidak merasa.

Disebabkan suhu sejuk dan snow, makanya tulip kami terbantut rasanya seketika. Kuntum bunga dah keluar tapi belum mekar lagi. Tunggu suhu panas sikit lar tu baru mekar agaknya. 

Gambar pemandangan Snowdon dengan snow Mac 2013 semasa perjalanan ke Llandudno tempoh hari.





Ini gambar snow Januari 2013 itu hari (januari ke februari entah la)

A candid by dear mom

Was trying to sit them up tapi memasing nak tumbang jugak :p

Akhirnya baringkan terus untuk gambar bersama snow

Tapi kami tak lama bawak twins bersiar-siar dalam snow sebab kesian, diorang sejupppp

p/s: snow ka, spring ka, perjuangan kami masih belum selesai

Tuesday, 26 March 2013

Maxi dress


Blue Pattern (Blue) Blue Paisley Border Bandeau Maxi Dress | 272221649 | New Look






Teringin pakai dress macam ni. Kalau body tinggi dan langsing, mak ai, cun bermaxi-dress macam ni kan! Kita halalified sikit, cover dengan cardigan or jeans jacket. Style orang Malaysia pakai sekarang. Cantik! Suka!

Sekian.

p/s: bersyukur lar dengan apa yang ada

Monday, 25 March 2013

Dulu dan sekarang

Gambar 2008 dan 2013. Tiada beza pun kan? Tang muka jer la. Tang body ada kot? Hek.

Takde kerja. Mentang2 lar ada pelbagai phone apps zaman sekarang, upload, edit, frame, taaa daaa..!


Mereka dan keluarga mereka


Saturday, 23 March 2013

Be mine


Tetiba tergila-gila ini lagu. Dengar kat hitz.fm online, pastu cam mengutuk liriknya, asyik2 lagu baru mesti ada sebut pasal facebook. Tapi bila tengok videoklipnya, macam mengutuk jugak, ala, cinta bebudak, remaja. Tapi tersuka. Encik suami pun tersuka. Duk tengok youtube nya hari-hari. Duk dengar hari-hari. Melampau. Stress kot. Hek!

Korang cuba lar dengar, kot2 terjatuh cintan jugak ke. Hek!

Lirik Tasha Manshahar dan Syed Thamim: Be mine


Bermula di Facebook
You IM I dulu taktahu malu
I malas nak layan
So I buat taktahu

You terus cuba dan mencuba
Sehingga I jatuh cinta
Gatalnya diri you
Membuat I terjatuh

Bila kita dah start mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit je I merajuk
You selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
I cuma test you saja

Chorus
Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come, go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you

Dalam pada I gembira
Sometimes I feel so sad juga
Cause you dah berpunya
But I always want you to be mine forever
Please be mine forever

Tang chorus yang paling best. Gediks gitu.

Thursday, 21 March 2013

Precious cream

Dapat sampel krim muka ni bebaru ni. Beli beg make up cantik, pastu dapat lar memacam sample dalam tu. Cuba lar pakai. Biasanya jarang-jarang pakai sample kedai bagi sebab malas. Memandangkan krim muka/sun protector yang biasa sudah licin, terpaksa lar pakai apa yang ada. Best betul pakai. Wangi ala-ala bau herba wangi, tak rasa melekit, kulit kering pun dah takde. Best2. Rasa nak beli cream yang lagi besar, tapi takut tak sesuai pakai di Malaysia. Nanti sure berminyak-minyak muka yang memang jenis T-zone berminyak. Better beli krim muka yang jual di Malaysia, yang lebih sesuai dengan weather Malaysia. Sini udara kering, pakai mosturizer yang tebal pun takpe sebab kulit memang kering melampau. Sedih jer kalau usap pipi, kasar. Hek!

Lovely cream! Great on my really-dry-skin. Yeah! Go for precious cream, Immortelle 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...